Київ. 21 травня. УНІАН. Українські екологи закликають владу відновити можливість проведення екологічних перевірок різних суб’єктів господарювання для попередження катастрофічних наслідків навколишнього середовища.

Про це екологи розповіли на прес-конференції в УНІАН.

Екологи відзначили, що занепокоєні наслідками заборони перевірок на природно заповідних територіях. Директор еколого-культурного центру Володимир Борейко нагадав, що законом від 28 грудня 2014 року ”Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих України”, термін заборони на проведення перевірок був продовжений до 1 липня 2015 року.

Відео дня

Екологи відзначають, що для заповідників та національних парків заборона стала справжнім лихом, тому що на їх територіях тепер браконьєри можуть безперешкодно здійснювати полювання, виловлювати рибу, або навіть є випадки, коли території національних парків незаконно забудовуються.

“Відсутність перевірок зі сторони екологічних інспекцій, зі сторони рибної інспекції, зі сторони лісової інспекції, за сторони пожежної інспекційної служби призведе до катастрофічних наслідків”, - сказав Борейко.

При цьому, Борейко висловлює переконання, що причиною нещодавньої пожежі у Чорнобильській зоні відчуження та у Київській області є саме заборона на проведення екологічних перевірок. “Причина в тому, що 26 квітня ніхто не перевіряв, ніхто не гасив пожежу і контролюючі органи та МНС не мають права заїжджати в зону та контролювати як суб'єкта господарської діяльності”, - сказав Борейко.

Тому, за його словами, через велику кількість людей, які відпочивали, займались полюванням, виловом риби та розкладанням багаття, які не дотримувались необхідних правил поводження в лісі, та через спекотну погоду, виникла пожежа.

За словами голови екологічної організації «Відродження» Ірини Вихристюк, яка представляє місто Татарбунари Одеської області, через заборону на проведення перевірок почали активно забудовуватися пляжі. Вона заявляє, що правоохоронці не реагують належним чином на звернення екологів. “На моє переконання, це був злочин, злочин проти держави Україна, коли прийняли цей закон про заборону перевірок всіх контролюючих органів”, - наголосила вона.

За її словами, якщо проблема стосується питань охорони довкілля і охорони здоров’я людей, тоді перевірки обов’язково мають бути відновлені.

Таку ж думку відстоює юрист громадської організації «Екоправо-Київ» Галина Левіна. “Необхідно відновити перевірки екологічних служб. В рамках ось цієї заборони все ж таки для екологічних служб необхідно зробити виключення. Це є надзвичайно важливо”, - відзначила Левіна.

Окрім того, Борейко вважає, що заборона на перевірки зумовлена комерційним інтересом осіб, пов’язаних з бізнесом. “Бізнес завжди розглядає природу як місце отримання прибутків та користується різними ситуаціями для того, щоби йому було якомога вигідніше заробити більше коштів, і якомога швидше. Тому, політична ситуація в Україні була використана представниками бізнесу для того, щоби закрити в Україні повністю перевірки всіх контролюючих органів”, - відзначив Борейко.

Він також заявляє, що в даному випадку, якщо закриваються перевірки екологічних органів, держава таким чином ігнорує Конституцію, тому що, саме завдяки екологічному контролю можливо підтримувати навколишнє середовище в Україні.