Київ. 20 травня. УНІАН. Експерти Комітету виборців України пропонують розробити закон разової дії про особливості проведення виборів Донецької і Луганської обласних рад.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН сказав генеральний директор КВУ Олексій Кошель.

«Наші експерти пропонують розробити закон разової дії про особливості проведення виборів Донецької і Луганської обласних рад. Цим законом має гарантуватись виборче право для всіх переселенців, які проживають в інших регіонах. Тобто, жителі Луганської і Донецької областей, які вимушено виїхали в інші міста, повинні отримати право проголосувати за склад Донецької і Луганської обласних рад. Для цього ми можемо створити спеціальні виборчі комісії в тих чи інших регіонах», - сказав він.

Кошель також зазначив, що у разі запровадження такого закону голосування може відбуватись за картками біженців і за документами, що посвідчують особу. Також, на його думку, цей закон має передбачати, що вибори до Донецької та Луганської обласних рад відбуваються за пропорційною системою із закритими виборчими списками.

«В результаті отримання такого закону ми реалізуємо виборче право 1 мільйона українців, які є внутрішніми переселенцями. Ми отримаємо легітимну представницьку владу Донецької і Луганської областей, яка буде представляти інтереси територіальних громад. Це також буде законно обрана легітимна влада на противагу терористичним організаціям. Це буде влада, яка може брати участь і у переговорних процесах на різних рівнях, і буде представляти інтереси громад, в тому числі і вимушених переселенців», - резюмував він.