На думку ВАР, у перші п'ять років після відкриття ринку землі достатнім буде обмеження в 500 га для однієї фізособи.

Київ. 17 грудня. УНІАН. Зменшення концентрації сільськогосподарських земель в одних руках дозволить розвивати малий і середній агробізнес після відкриття ринку землі в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Всеукраїнської аграрної раді (ВАР) Андрій Дикун.

Відео дня

"Ми виступаємо за ту модель аграрного бізнесу, яка дасть найбільшу кількість робочих місць і податків на гектар - це середній бізнес. Тому обмеження концентрації має бути в таких обсягах, щоб дати державі розвивати малий і середній бізнес", - сказав він.

Крім того, ВАР пропонує вводити ринок землі поетапно, допустивши до купівлі-продажу землі спочатку тільки фізосіб.

"На першому етапі — фізособи - громадяни України, і до 500 гектар в одні руки. На другому, через 5 років після відкриття ринку, - юрособи, засновники яких на сто відсотків громадяни України, і концентрація землі на одну юрособу не має перевищувати 5 тис. гектарів", - додав Дикун.

Як зазначив заступник голови ВАР Михайло Соколов з посиланням на дані Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, в перші п'ять років після відкриття ринку землі буде продано не більше 27% сільгоспземель.

"Існує менше 10 компаній, кому страшні такі обмеження. Усі інші - навіть при всьому бажанні ... Ніхто не прогнозує таку кількість землі на продаж", - сказав він.

Також Соколов зазначив, що пропозиції ВАР мають бути враховані до другого читання законопроекту про ринок землі.

"Ключові речі, які ми озвучили, мають увійти до законопроекту про ринок землі ... Щоб суспільство розуміло, про що реформа і що вона вводить. Інакше це буде величезним полем для спекуляцій і маніпуляцій в майбутньому", - додав він.

Крім того, сьогодні, 17 грудня, ВАР у 10 областях України проводила акції протесту проти спроби впровадити в Україні «олігархічну» модель земельної реформи з можливістю концентрувати в одних руках надвеликі масиви землі. Зокрема, аграрії блокували основні автомагістралі з 10.00 до 12.00.

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада Верховна Рада ухвалила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", який вводить ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

Обмеження в цьому законопроекті не допускають придбання у власність понад 35% сільськогосподарських земель ОТГ, 15% земель області та 0,5% земель України (в перерахунку - близько 200 тис. га).

За словами голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, законопроект про ринок землі у другому читанні розглядатиметься на поточному пленарному тижні (16-20 грудня).