Загалом експерти WWF Україна визначили майже 100 тис. га територій карпатських пралісів, квазіпралісів та природних лісів, які можуть отримати охоронні статуси. Робота над визначенням пралісів та створенням пралісових пам’яток природи почалась близько 10 років тому.

Київ. 17 грудня. УНІАН. Експерти Всесвітнього фонду природи (WWF) сподіваються, що місцеві органи влади невдовзі нададуть статуси пам’яток природи 20 тис. га територій карпатських пралісів.

Про це координатор проекту з підтримки сталого лісового господарства WWF Україна Михайло Богомаз повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Він пояснив, що мова йде про стародавні ліси – праліси, квазіпраліси, яким більш як 200-300 років, що сформувався без прямого впливу людської діяльності. Оскільки ці ліси розвивались без втручання людини, вони є абсолютно самодостатніми, і століттями їх екосистеми адаптувалися до зовнішніх змін. З огляду на це, праліси є безцінними науковими осередками. За словами експерта, вже зараз українські праліси приваблюють науковців з інших країн.

Богомаз повідомив, що загалом експерти WWF Україна визначили майже 100 тис. га карпатських пралісів, квазіпралісів та природних лісів, які можуть отримати охоронний статус. Робота над визначенням пралісів та створенням пралісових пам’яток природи почалась близько 10 років тому. На цей час проведені основні етапи, зокрема, польові наукові роботи з визначення лісових ділянок, що за своїми характеристиками відповідають пралісам, процес погоджень відповідної документації про офіційне визнання пралісами частини лісогосподарств.

За словами експерта, наразі в Україні визнано близько 100 га пралісових пам'яток, які були офіційно визнані у березні 2019 році. Тобто, це лише незначна частина тих територій, які має взяти під охорону держава.

Богомаз повідомив, що пакети документів щодо 20 тис. га карпатських пралісів найближчим часом будуть передані до Закарпатської та Івано-Франківської обладміністрацій, які мають ухвалити відповідні рішення щодо пам’ятко-охоронного статусу ділянок пралісів.

«Зібрано повний пакет документів, які будуть подані найближчими днями в департаменти екології Закарпатської та Івано-Франківської областей. Тут є обґрунтування, карти, листи погодження. Департаменти мають в місячний термін передати документацію в обласні ради на затвердження. І ми чекаємо успішного голосування з питань створення пам’яток», - сказав Богомаз.

Він додав, що WWF Україна продовжує роботу з підготовки документів щодо інших ділянок пралісів.

Разом з тим еколог зауважив, що є ділянки старих лісів, яким понад 200 років, але які не набули офіційного статусу пралісів, бо відповідали не всім критеріям. Це ділянки із залишками якоїсь господарської діяльності, наприклад, слідів від доріг чи рубок. Проте, як зазначив Богомаз, попри ці нюанси, такі ділянки стародавніх лісів є дуже важливими для збереження різноманіття. Тому експерти сподіваються, що з метою подальшого збереження ці ділянки також отримають захист держави, але, можливо, не з такими суворими обмеження, як щодо пралісів, які мають чи отримають статуси пам’яток природи.

Ключові спікери прес-конференції: Андрій Плига, керівник лісового напряму WWF Україна; Михайло Богомаз, координатор проекту з підтримки сталого лісового господарства WWF Україна; Володимир Ревуцький, начальник відділу лісовідновлення та лісорозведення Державного агентства лісових ресурсів України; Тетяна Рябокінь,  керівниця з комунікацій WWF Україна.