За словами адвокатів, детективи НАБУ порушили процедуру вручення повістки бізнесменові на території Австрії.

Київ. 16 грудня. УНІАН. Національне антикорупційне бюро України проводить незаконні слідчі дії у справі екс-власника «ВіЕйБі Банку» бізнесмена Олега Бахматюка на території Австрії без узгодження з місцевими правоохоронцями.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила адвокат Тетяна Козаченко.

Відео дня

«На сьогоднішній момент на території Австрії представники НАБУ здійснюють процесуальні дії без сповіщення місцевих правоохоронних органів. Це означає, що було відправлено повістки (з'явитися в НАБУ - УНІАН) і повідомлення (про підозру - УНІАН) в позапроцесуальний спосіб, що суперечить законодавству», - сказала вона.

За її словами, вручення повісток - це окрема процедура, яка регулюється законодавством, зокрема, Європейською конвенцією про взаємну допомогу в кримінальних справах. Як зазначає Козаченко, детективи НАБУ порушили цю процедуру і спробували вручити повістку безпосередньо, а не через дипломатичне представництво.

«Будь-які дії правоохоронних органів на території іншої держави без сповіщення цієї держави є грубим втручанням в її суверенітет... Такі повістки за своєю природою є нікчемними, оскільки спосіб, в який їх було вручено, суперечить законодавству України і заподіює шкоди міжнародним відносинам», - зазначила адвокат.

Як наголосив юрист Олексій Шевчук, адвокати вже неодноразово офіційно повідомляли про місцеперебування Бахматюка, що робить оголошення бізнесмена в розшук безпідставним.

«На сьогодні немає жодних підстав говорити про відсутність інформації про місцеперебування Бахматюка - він дійсно перебуває в Австрії, про що ми неодноразово сповіщали всі правоохоронні органи, НАБУ і Антикорупційний суд. Тому жодних підстав для розшуку пана Бахматюка немає», - зазначив він.

За його словами, на даний момент проти детективів НАБУ в Україні вже відкрито ряд кримінальних проваджень.

«Основні серед них - щодо підробки офіційних документів у справі менеджерів «ВіЕйБі Банку», а також ініційовано кримінальне провадження щодо недопуску адвокатів, тобто щодо порушення права на захист», - сказав він.

Крім того, адвокати сподіваються отримати статус постраждалих. Зокрема, НАБУ відмовлялося допускати адвокатів до захисту Бахматюка і призначило йому державних адвокатів, хоча Міністерство юстиції та Антикорупційний суд сповіщено, що є адвокати, які офіційно представляють інтереси бізнесмена.

Як повідомляв УНІАН, 22 листопада 2019 року на сайті Міністерства внутрішніх справ з'явилася інформація про оголошення в розшук екс-власника «VAB Банку», власника агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка.

Раніше, 14 листопада, детективи НАБУ повідомили Бахматюку про підозру в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого «VAB Банку» Національним банком України.

Адвокати Бахматюка мають намір оскаржити в суді рішення НАБУ про оголошення бізнесмена в розшук.

Раніше юристи відправили в НАБУ запит на отримання документів, на підставі яких Бахматюк міг бути оголошений в розшук, проте відомство досі не надало відповідні документи.