У «справі Свинарчуків» намагаються притягнути до відповідальності корупціонерів другого плану, стверджують експерти.

Київ. 4 грудня. УНІАН. Корупція в оборонній сфері призвела до того, що Україна вже не входить в світову десятку експортерів зброї.

Про це на прес-конференції УНІАН заявили експерти у галузі оборони.

Відео дня

Зокрема, журналіст Кирил Вольний, коментуючи розслідування так званої «справи Свинарчуків», зазначив, що попри гучний розголос, який вона мала на початку поточного року, станом на сьогодні її головні фігуранти так і не притягнуті до відповідальності.

«Відразу після скандалу в «Укроборонпромі» правоохоронці почали активну діяльність, а, коли ми почали дивитися, кого і в чому звинувачують, то у нас з’явилося багато питань. Мова йде про підприємство «Спецтехноекспорт» концерну «Укроборонпром». Саме діяльність його колишніх керівників почало розслідувати НАБУ. Перше, що нас здивувало, - це те, що розслідувався контракт від 2009 року на модернізацію індійських літаків на 400 млн грн. Ми там побачили, що замість тих, хто фігурував в скандалі в «Укроборонпромі» - Гладковський, «золоті хлопчики», зовсім інші прізвища людей, які до цієї історії стосунку не мали. Виявилося, що детективи НАБУ, які розслідують цю справу, і є фігурантами скандального розслідування про «Укроборонпром». Зокрема, детектив Литвиненко, чию переписку із «золотими хлопчиками», які намагаються з детективом вирішити питання, опублікували журналісти. Все виглядає так, що вирішили швиденько показати результати і призначити винних»¬, - сказав він.

Також він додав, що розслідування справи триває і на сьогодні, але жодних адекватних відповідей слідство стосовно звинувачуваних не дало.

В свою чергу, журналіст Роман Бочкала зауважив, що скандал в Міноборони призвів до зриву індійського контракту на модернізацію літаків Ан-32.

В цілому експерти зазначили, що через ряд корупційних скандалів в оборонній сфері Україна втрачає свої позиції на світовому ринку озброєнь, зокрема, якщо ще у 2016 році Україна входила в десятку світових експортерів військової техніки та озброєння, то на сьогодні це вже 12-те місце.

При цьому Бочкала зазначив, що і в наступному році зберігаються корупційні ризики у цій сфері. «У 2020 році видатки на оборонний комплекс заплановані на рівні 245,8 млрд грн. Припустимо, що корупційна частка буде мінімальною — 10%, а це вже мільярди гривень, хоча насправді корупційна частка набагато вища. Тому в наступному році корупційні ризики також будуть безпрецедентно великими», - прогнозує він.

Спікери прес-конференції: адвокат, партнер юридичної компанії «Правовий альянс» Тарас Безпалий; експерт Центру аналізу економічної політики Юрій Гаврилечко; політолог Петро Олещук; співзасновник благодійної організації "Благодійний фонд "Батальйон Волонтер" Роман Бочкала;  журналіст-розслідувач ТОВ "ІА "Стоп корупції ТВ"  Кирил Вольний.

Фото з прес-конференціїhttps://photo.unian.ua/theme/91541-press-konferenciya-v-unian-na-temu-korrupciya-v-oborone-nereshennaya-problema.html