Київ. 13 травня. УНІАН. Українські тваринники масово вирізають корів через нерентабельність виробництва молока, викликаного зниженням закупівельних цін на тлі зростання собівартості виробництва.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун. За його словами, реальне скорочення поголів'я корів в Україні в першому кварталі цього року було куди більш значним порівняно з даними у 6,6%, обнародуваними Державною службою статистики.

«Я не згоден з цифрами, які дає Держстат. Я думаю, що вони просто бояться давати ті цифри, які сьогодні є. Такого масового вирізання корів, як зараз... це жах, що відбувається», - сказав Дикун, відзначивши, що, якщо скорочення поголів'я триватиме такими темпами, то в найближчі кілька років українська молочна галузь буде повністю знищена.

Відео дня

Водночас також присутній на прес-конференції економіст департаменту технічного співробітництва Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак наголосив, що особливо активно скорочується поголів'я корів у господарствах населення.

«По сільгосппідприємствах темпи (скорочення поголів'я – УНІАН) залишаються високими, але вони не набагато вище торішніх. Водночас по населенню темпи зниження поголів'я за останній квартал є найвищими за останні роки. Це такий факт, який призведе до істотного скорочення виробництва молока в господарствах населення», - сказав Ярмак.

За його словами, значне скорочення поголів'я багато в чому обумовлено низькими цінами на молоко в Україні. Так, на сьогоднішній день ціни на молоко в країні є найнижчими у світі: близько 19 євроцентів/кг молока екстра-класу і 10-11 євроцентів/кг в господарствах населення. Для порівняння, в Російській Федерації ціни на молоко мінімум в 2 рази вищі від українських, а в країнах ЄС середня вартість молока становить 32-33 євроцента/кг.

Складну ситуацію українських виробників молока, за словами Дикуна, посилює відсутність доступу до позикового фінансування.

«Ті, хто займається ефективно виробництвом молока, а саме середні за розміром підприємства, – вони не мають доступу до фінансування. Навіть під 40% річних на один рік сьогодні товаровиробнику взяти гроші нереально», - відзначив президент Асоціації виробників молока.

У свою чергу Ярмак зазначив, що ще однією негативною тенденцією є прискорення темпів скорочення виробництва молока в сільгосппідприємствах.

«Це говорить про те, що не тільки відбувається скорочення поголів'я, а й деяке зменшення темпів нарощування продуктивності», - сказав він.

Ярмак також відзначив, що на сьогоднішній день українська молочна галузь вкрай потребує пошуку нових ринків збуту. Зокрема, на думку експерта, найбільш перспективними регіонами для експорту «молочки» з України є Південно-Східна Азія і Північна Африка.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, поголів'я великої рогатої худоби в Україні (без урахування тимчасово окупованої Росією Криму) в січні-березні 2015 року скоротилося на 8,9% порівняно з аналогічним періодом 2014 року і становило 4,3 млн голів. Зокрема, поголів'я корів зменшилося на 6,6% – до 2,3 млн голів. Поголів'я корів у 2014 році скоротилося на 3,2% – до 2,4 млн голів.