Учасники заходу планують обговорити останні зміни у кримінальному та кримінально процесуальному законодавстві.

Київ. 28 листопада. УНІАН. 6 грудня в Києві відбудеться 9-й Форум Асоціації адвокатів України з кримінального права та процесу.

Про це адвокат, партнер юридичної компанії EQUITY Law firm Олександр Лисак повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Він зазначив, що на форумі очікується дуже професійна дискусія щодо змін у законодавстві, ухвалених останнім часом.

Своєю чергою партнер Адвокатського об’єднання Barristers Олександр Шадрін додав, що учасники заходу планують обговорити зміни до законодавства, які «поспіхом приймаються» і є «певним викликом» для адвокатів.

За його словами, обговорюватимуться питання, які, зокрема, стосуються кримінального права та процесу, конституційного права, можливості захисту в Європейському суді з прав людини. Шадрін наголосив, що учасники форуму обговорять ситуацію «щодо упередженого ставлення до сторони захисту при розгляді клопотань, зокрема, щодо тимчасового доступу до речей та документів, щодо порушення принципу рівності та спроможності сторін в кримінальному процесі, щодо захисту прав потерпілих в кримінальному процесі…».

Водночас асоційований партнер Адвокатського об’єднання "Скляренко, Сидоренко та партнери" Андрій Тригуб зазначив, що ряд змін у кримінальному процесі є «не до кінця вдалими і не до кінця усувають ті проблеми, на вирішення яких були спрямовані».

За його словами, позитивним моментом є те, що змінами до законодавства передбачено надання можливості стороні захисту безпосередньо замовляти експертизи - і не лише в державних експертних установах.

Як підкреслив адвокат, логічно, що у законі про судову експертизу залишається норма, що судово-медичні і судово-психіатричні експертизи можуть проводитись виключно держаними установами.

При цьому Тригуб назвав проблемою положення законодавства, згідно з якими ряд не дуже складних криміналістичних експертиз (фототехнічна, портретна, почеркознавча і лінгвістична) мають здійснюватися тільки в державних установах.

Він наголосив, що ці проблемні питання обговорюватимуться на форумі.

Своєю чергою адвокат, партнер Адвокатського об’єднання Arzinger Катерина Гупало зазначила, що у неї зміни до кримінального і кримінально процесуального законодавства «викликають стійку асоціацію з китайським прокляттям, яке говорить: «Щоб ти жив у часи змін»».

За її словами, законодавці не дослухаються до адвокатів і ухвалюють рішення, які є суперечливими, та інколи не покращують ситуацію, а заплутують її.

«В мене таке враження, що і наші правоохоронні органи не встигають відслідкувати, які були внесені зміни», - зазначила адвокат.

Гупало нагадала, що ще 25 вересня було декриміналізовано статтю 205 Кримінального кодексу щодо фіктивного підприємництва. «І вчора я отримую від клієнта ухвалу про тимчасовий доступ і читаю кваліфікацію: стаття 212 і стаття 205», - додала Гупало.

За її словами, виходить, що правоохоронні органи не знають, що вже немає кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво.

«Тому, як маленька реклама нашого форуму, - не лише для адвокатів, які хочуть розібратися в цих всіх змінах і відслідкувати, а також цей форум буде корисним і для представників правоохоронних органів, які теж, будучи зайняті роботою, не встигають відслідкувати ці всі зміни», - наголосила Гупало.

Адвокат юридичної кампанії Amber Law Company Вадим Іванін зазначив, що останні зміни до кримінально процесуального законодавства «не завжди враховують вимоги сьогодення, а подекуди викликають ще більше питань».

За його словами, 17 жовтня набули чинності зміни до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства. Іванін додав, що цими змінами передбачена можливість закриття судом кримінальних проваджень, за якими не встановлено особу злочинця, і за якими минули строки давності, за винятком особливо тяжких злочинів і за які передбачене довічне позбавлення волі, якщо з клопотанням звернеться прокурор.

Іванін зазначив, що за «10 місяців поточного року у Києві обліковано 403 тисячі злочинів, при чому з цих злочинів відсоток розкриття складає майже 76%, тобто, згідно зі змінами, майже 300 тисяч злочинів фактично буде потрапляти у категорію, яка підлягає закриттю».

На його думку, звернення прокурорів до суду щодо закриття цих справ «фактично паралізує роботу судової системи».

Адвокати наголосили, що всі ці проблемні питання будуть виноситися на дискусію на форумі.