Київ. 5 травня. УНІАН. Покращення позиції України у щорічному «Списку 301» Торгового представництва США (USTR), що дозволило позбутися статусу «найбільшого порушника прав інтелектуальної власності» в світі, сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості країни.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловила голова Державної служби інтелектуальної власності України Алла Жарінова.

«Те, що нас вже перестали визнавати «піратом №1» у світі, буде сприяти залученню інвестицій в Україну... Неодноразово посольство США в Україні на всіх експертних нарадах зазначало, що доки не буде вирішене питання захисту інтелектуальної власності в Україні, інвестиції в країну не підуть», - сказала Жарінова.

За її словами, згідно з оновленим звітом USTR, Україна була переміщена на один рівень вище і змінила статус «Пріоритетної іноземної країни» (Priority Foreign Country) на «Перелік країн пріоритетного спостереження» (Priority Watch List).

Як відзначила Жарінова, покращення ситуації із захистом прав інтелектуальної власності дозволило також уникнути застосування санкцій з боку США щодо України.

«Ці санкції стосуються всього експорту з України в США», - наголосила голова Держслужби інтелектуальної власності.

Вона також відзначила, що на сьогоднішній день компанія «Майкрософт Україна» оцінює обсяг неліцензійного програмного забезпечення (ПЗ), яке нелегально використовується українськими держорганами, близько 85%. У свою чергу, за даними Державної служби інтелектуальної власності, цей показник не перевищує 35%. У зв'язку з такою розбіжністю в оцінці частки нелегального ПЗ Держслужба вирішила провести аудит державних органів на законність використання програм.

Також, за словами Жарінової, зараз ведеться активна робота з розробки законопроекту щодо захисту авторських прав в інтернеті, який дозволить суттєво вплинути на піратство в українському сегменті мережі.

Присутній на прес-конференції директор Держпідприємства «Інтелзахист» Віктор Лещинський відзначив, що зараз для захисту правовласників контенту в інтернеті також розробляється державний депозитарій авторських прав.

«Це досить великий реєстр, до якого правовласники зможуть заносити свої об'єкти авторського права і замовляти послугу моніторингу. Таким чином, вони зможуть моніторити, на яких ресурсах розміщується їх контент», - сказав Лещинський, відзначивши, що для скорочення піратства в Україні держпідприємство також має намір займатися досудовим врегулюванням суперечок між правовласниками і розповсюджувачами контенту.

Як повідомляв УНІАН, у 2013 році Торгове представництво США (USTR) у щорічному «Списку 301» поставило Україну на перше місце за порушення прав інтелектуальної власності.

Наприкінці травня 2013 року USTR ініціювало розслідування щодо рівня захисту авторських прав, державного регулювання і практик у сфері дотримання прав інтелектуальної власності в Україні.

28 лютого 2014 року було завершено розслідування щодо України, за результатами якого Торговим представництвом було прийнято рішення, що неефективний захист авторських прав у країні завдає шкоди економіці США. Водночас у зв'язку зі складною політичною та економічною ситуацією в Україні USTR прийняло рішення поки що не застосовувати ніяких заходів.

30 квітня цього року USTR обнародував оновлений звіт, у якому Україна поліпшила свої позиції у рейтингу захисту прав інтелектуальної власності, піднявшись у ньому на одну позицію вище і тим самим позбувшись статусу «найбільшого порушника прав інтелектуальної власності».