За словами Плахути, для розв‘язання проблем українського ОПК потрібні й законодавчі зміни.

Київ. 7 листопада. УНІАН. Для розвитку українського оборонно-промислового комплексу (ОПК) необхідно ліквідувати концерн «Укроборонпром», а замість нього потрібно створити центральний орган влади, який формуватиме політику в сфері ОПК.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив експерт з питань реформування ОПК і системи оборонних закупівель Українського інституту майбутнього Віктор Плахута.

Відео дня

«Ми вважаємо, що концерн має бути ліквідований, і замість нього треба створити орган влади. Концерн упродовж року має бути ліквідований, а всі його підприємства повинні перейти центральному органу влади, який формуватиме політику ОПК. Це може бути міністерство чи агентство», - сказав він, додавши, що новий орган повинен провести реформи держпідприємств, а потім бути регулятором у цій сфері.

Також Плахута наголосив, що «Укроборонпром» має структурні проблеми, оскільки намагається виконувати функції державного органу влади.

«ОПК України складається з державних і приватних компаній. Більшість держкомпаній зосереджені в концерні «Укроборонпром». На жаль, компанії, які входять в концерн, приходили в занепад. Трохи оздоровив їх стан військова агресія Росії. Але загалом «Укроборонпром» має структурні проблеми. Головне питання - чи потрібен цей концерн, оскільки він намагається виконувати функції державного органу влади, має регуляторні функції. Це неправильно», - зазначив він.

Крім того, за словами Плахути, для розв‘язання проблем українського ОПК потрібні й законодавчі зміни.

«Україні треба розробити й ухвалити нові закони. Найперше, це закон про держоборонзамовлення, який регулює відносини між замовниками і постачальника. Ми вважаємо, що потрібно внести зміни до чинного закону. Відкрити закупівлі, зробити зрозумілі правила гри, публікувати перелік закупівель на три роки, щоб підприємства могли будувати плани», - сказав експерт.

Плахута зазначив, що ще один закон, який необхідний для реформування ОПК - це закон про особливості корпоратизації та приватизації.

«ОПК є специфічною сферою. Тому недоцільно користуватися законами, які поширюються на звичайні підприємства при корпоратизації чи приватизації. Потрібно розробити новий закон», - сказав він.

Також, за словами Плахути, необхідно ухвалити закон про військово-технічну співпрацю для регулювання взаємовідносин між усіма суб'єктами.

Крім того, Плахута зазначив, що треба ухвалити закон про захист і безпеку іноземних інвестицій.

«Коли ми будемо створювати спільні підприємства чи віддавати на приватизацію оборонні підприємства, держава повинна чітко розуміти, хто інвестує», - наголосив експерт.

Присутній на прес-конференції директор оборонної компанії Вадим Кодачигов зазначив, що головна проблема приватного бізнесу у сфері озброєння - відсутність ринку збуту.

«Монопольне право держави на експорт військових технологій і технологій подвійного призначення. Ми не маємо права диктувати свою ціну і виходити на ринки. При цьому сукупний потенціал українських підприємств оцінюється від 3 до 10 млрд дол. Проте сьогодні внутрішній ринок збуту споживає 250-300 млн дол. Експорт вище 500 млн дол. не росте», - сказав він.

Кодачигов наголосив, що головним завданням уряду і депутатів має стати демонополізація експорту озброєння.

«На даний момент у мене немає права самому виходити на ринок. Для цього я повинен звертатися до спецекспортерів. Є «Укроборонпром», у якого є 100 підприємств, незавантажених роботою. Більше того, є спецекспортери, які входять у концерн «Укроборонпром». Як думаєте, в чиїх інтересах вони працюватимуть?» - сказав він.

Крім того, за словами Кодачигова, щоб експортувати потрібно пройти дві процедури.

«Перша - надання повноважень на право спецекспортера. Друга - надання дозволу від Держслужби експортного контролю. Можу сказати, що перша процедура є абсолютно безглуздою і не несе нічого, крім корупційної складової. Я змушений півтора-два роки бігати за купою папірців, щоб отримати право продавати власну продукцію. При цьому, коли я захочу продати, мені потрібно знову бігати за тими самими папірцями», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський висловив крайній подив тим, що харківський «Завод імені Малишева» за останні десять років виготовив лише один танк для Збройних Сил України.

Довідка УНІАН. Державний концерн «Укроборонпром» створено в 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розробки, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів і беруть участь у військово-технічному співробітництві. До складу концерну входять більш як сто підприємств ОПК України.