На думку голови правління ІнАУ Анатолія П'ятникова, необхідно розробити й ухвалити нові законодавчі зміни в телеком-сфері для її ефективнішого функціонування.

Київ. 7 листопада. УНІАН. Інтернет Асоціація України (ІнАУ) закликає владу відкликати законопроекти про електронні комунікації і про розвиток інфраструктури для цифрової трансформації економіки і суспільства, які, на її думку, приведуть до значного збільшення втручання держави в регулювання ринку телекомунікацій, кардинального перерозподілу цього ринку, а також різкого зростання тарифів на інтернет-доступ.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління ІнАУ Анатолій П'ятников, необхідно розробити й ухвалити нові законодавчі зміни в телеком-сфері для її ефективнішого функціонування.

Відео дня

«Після вивчення цих двох законопроектів можемо сказати, що ніколи не було так тривожно за долю інтернету, як зараз, коли держава вирішила допомогти його активно розвивати... Обидві команди, які розробляють ці два законопроекти, пишуть малозрозумілі речі, тому що вони дуже квапляться. Уряд і президент обіцяли всім дерегулювання, а принесли в інтернет репресії. Суть нашого звернення в тому, що ми закликаємо відкликати ці законопроекти і приділити час розробці нормального закону, який якщо і вводить якесь додаткове регулювання, то відповість на питання: яку проблему воно розв‘язує, тому що пропоновані до введення норми, на мій погляд, не розв‘язують реальні проблеми на ринку, а лише створюють операторам додаткові проблеми», - сказав П'ятников.

Зокрема, за словами голови правління Інтернет Асоціації України, в одному з вищезазначених законопроектів пропонується вважати будь-кого, хто надає послуги, які повністю чи частково складаються із зберігання, передачі інформації в мережі, постачальником, який підпадає під державне регулювання.

«Під таке визначення підпадає Telegram, Youtube і Facebook. Усі ці люди повинні будуть, в разі ухвалення закону, звітувати перед регулятором, підписувати лише ті договори, які строго встановлені нашими чиновниками, і надавати послуги за правилами й тарифами, які визначає регулятор», - зазначив голова правління ІнАУ.

Присутній на прес-конференції голова комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті, віце-президент УСПП Іван Пєтухов зазначив, що дані законопроекти посилюють регуляторний тиск на телеком-операторів і провайдерів, що суперечить європейським нормам.

«Своїми визначеннями законопроект підводить кожного, хто не потурбувався про добрий і надійний пароль вдома на своєму Wi-Fi, під регулювання Національної комісії, яка здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), і направляє до Податкової службу. Так, ніби ви «роздаєте» безкоштовно інтернет, а безкоштовно нічого не можна «роздавати», то ви стаєте суб'єктом оподаткування... Під виглядом поліпшення і так званої незалежності регулятора створюється корупційний і кримінальний апарат для знищення дрібних учасників ринку», - зазначив Пєтухов.

За його словами, дев'ятий рік поспіль у вітчизняному законодавстві не імплементується важлива норма, ухвалена в 2011 році ООН, про те, що доступ до інтернету є невід'ємним правом кожної людини.

У свою чергу, голова комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова Максим Тульєв, який також був присутній на конференції, зазначив, що в Україні наслідки даного регулювання в інтернет-сегменті будуть такими ж, як і на ринку телефонії, який на сьогодні перебуває в занепаді.

Він наголосив, що мобільний і стаціонарний телефонний зв'язок в Україні було зарегульовано спочатку, кінцевим результатом чого стало відставання нашої держави від європейських країн за темпами впровадження швидкісного мобільного інтернету на основі технологій 3G і 4G.

«З'явиться величезний важіль дій. Регуляторний вплив, який вже існує, призвів до того, що ринок телефонії стагнує, не розвиваються нові технології. Те саме буде в інтернеті, він буде дорогим, повільним і зарегульованим... Золотий принцип: не лізь у робочу систему, якщо все добре працює», - зазначив експерт.

На думку голови комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова, необхідно відхилити дані законопроекти і розробити спільно з профільними асоціаціями нові законодавчі зміни, які гарантуватимуть громадянам України право на доступ до інтернету, буде відсутнє надмірне регулювання, а також присутні механізми для розв'язання наявних проблем в галузі, зокрема, шахрайства, пов'язаного з мобільними операторами, яке не регламентується нинішнім законом.

Як повідомляв УНІАН, законопроект №2264 про електронні комунікації зареєстрований у Верховній Раді 15 жовтня, а законопроект №2320 про розвиток інфраструктури для цифрової трансформації економіки і суспільства зареєстровано в парламенті 28 жовтня.

Довідка УНІАН. Інтернет Асоціація України (ІнАУ) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та інформаційно-комунікаційних технологій, об'єднує понад 170 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи в частині розробки і коригування законодавчої, а також нормативної бази України в телеком-сфері.