За словами керівництва заводу, Держрибагентство не дало жодного економічного або технологічного обґрунтування ліквідації заводу.

Київ. 31 жовтня. УНІАН. Рибоводи просять Державне агентство рибного господарства скасувати ліквідацію державної установи "Новокаховський рибоводний завод частикових риб" та її приєднання до Херсонського виробничо-експериментального заводу з розведення молодняка частикових риб.

Про це повідомив голова Асоціації рибоводів України Олександр Чистяков на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

"Злочинний наказ про ліквідацію Новокаховського рибоводного заводу вдарить не тільки по всій галузі, він вдарить по наших водоймах. Це загроза екологічної безпеки наших водойм. Тому ми вважаємо, що даний наказ Держрибагентства про ліквідацію Новокаховського рибзаводу частикових риб є антинародним і антидержавним, бо не підкріплений жодними науковими або економічними обґрунтуваннями", - сказав Чистяков.

За його словами, Новокаховський рибзавод частикових риб - це найпотужніше і найбільше рибницьке підприємство в Україні. Воно єдине розводить таку рибу, як лящ, плотва, судак, сом тощо.

Присутній на прес-конференції директор Новокаховського рибного заводу частикових риб Ігор Дикуха зазначив, що особливість заводу полягає саме в тому, що він займається відновленням традиційних для України видів риб за допомогою нових технологій, які збільшують ефективність використання ставкового фонду, а також використання бюджетних коштів.

"Сталося найгірше: ми отримали наказ Державного агентства рибного господарства №431 про припинення державної установи "Новокаховський рибоводний завод частикових риб" шляхом приєднання його до більш старого заводу і меншого за площею, і, як я вважаю, за технологіями, Херсонського виробничо-експериментального заводу, розташованого в Голій Пристані", - пояснив Дикуха, додавши, що жодного обґрунтування, економічного або технічного, керівництво заводу не отримало.

Він наголосив, що ліквідацію Новокаховського рибоводного заводу частикових риб необхідно призупинити і провести необхідні розрахунки і обґрунтування, а також провести обговорення цього питання.

Народний депутат Ігор Колихаєв зазначив, що серйозно стурбований ситуацією, що склалася навколо Новокаховського риб заводу. "Будь-яка реформа повинна бути обґрунтована. Адже в підсумку ми хочемо отримати економічний результат. У Наказі про ліквідацію заводу ми цього не бачимо, тому в результаті непродуманих дій з боку Держрибагентства може постраждати рибна галузь, екологічний стан вітчизняних водойм, і що саме головне - люди. Фахівця потрібно ростити роками. А тут розчерком пера можуть бути звільнені десятки висококваліфікованих рибоводів. І це відбувається сьогодні, коли навпаки необхідно вишукувати можливості у збільшенні виробництва вітчизняної продукції. Від молоді яку вирощує Новокаховський риб завод залежить майбутнє наших водойм. Риб'ячі зграї сьогодні знаходяться в депресивному стані. Природа стала залежна від людини. І тому якщо в достатній кількості штучно не поповнювати рибний ресурс, у нас вже завтра річки будуть безрибними", - акцентував Колихаєв.

Нардеп написав звернення Прем'єр-Міністру, Міністру енергетики та захисту довкілля із закликом терміново зупинити Наказ Держрибагентства про ліквідацію Новокаховського риб заводу частикових риб.

Як повідомляв УНІАН, за даними Асоціації рибалок України, промисловий вилов риби і водних біоресурсів в Україні у 2018 році скоротився на 25% порівняно з 2017 роком і становив 61,5 тис. тонн

За даними Держрибагентства, обсяг випущеної в українські водойми риби та водних біоресурсів у 2018 році становив 41 млн екземплярів, або понад 1,6 тис. тонн.