Уповноважена особа громадської організації «Правозахисне об'єднання «За житловий комплекс «Приозерний» Валентина Гуріна зазначила, що у 2013 році громадські активісти за участю Олексія Гончарука розробляли законопроект про захист прав постраждалих інвесторів.

Київ. 25 жовтня. УНІАН. Громадські активісти закликають уряд і прем'єр-міністра України Олексія Гончарука розробити механізм захисту ошуканих покупців майбутнього житла від недобросовісних забудовників.

Про це повідомила уповноважена особа громадської організації «Правозахисний об'єднання «За житловий комплекс «Приозерний» Валентина Гуріна на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Олексій Гончарук, ми просимо негайно зібрати засідання уряду і розпочати розробку стратегічних механізмів захисту прав громадян, які, фактично, є бездомними. В іншому випадку ми будемо звертатися до Європейського суду. Ми однозначно виграємо, і Україні доведеться платити шалені гроші. Щоб цього не було, шукайте винних і саджайте їх до в'язниці», - сказала вона, додавши, що скандальний забудовник Войцеховський продовжує свою діяльність.

Гуріна зазначила, що у 2013 році громадські активісти за участю Олексія Гончарука розробляли законопроект про захист прав потерпілих інвесторів.

«Цей законопроект з рук Гончарука взяв колишній міністр ЖКГ Геннадій Зубко. Зокрема, він припускав, що, якщо житловий об'єкт будувався із залученням державних коштів і термін його введення в експлуатацію перевищує п'ять років, то в такому разі об'єкт має бути добудований за кошти місцевого та центрального бюджету. При цьому має бути подальше відшкодування коштів від винних», - сказала вона.

Гуріна наголосила, що зараз закони приймаються тільки під великий бізнес, а інтереси пересічних людей не захищені.

«Багато людей вклали гроші в будівництво і живуть на вулиці. Крім того, є об'єкти, в які люди вселилися, але там неможливо жити. Там або немає води, або світла, або каналізації», - сказала вона.

Також, за словами Гуріної, в жодній країні пострадянського простору та Європи люди, які фінансують будівництво житла, не є інвесторами в розумінні закону про інвестиційну діяльність.

«Тому мають бути механізми захисту ... Гончарук був президентом асоціації «Допомога постраждалим інвесторам»... Він знає, що люди, які вкладають у будівництво житла, є покупцями, а не інвесторами. Тобто вони мають бути захищені законом про захист прав споживачів. Але зараз він каже, що бізнес - завжди ризик», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство розвитку громад і територій має намір заборонити фінансування купівлі житла в Україні до введення його в експлуатацію через державні програми придбання квартир.

Довідка УНІАН. 25 жовтня 2016 року правоохоронці завершили досудове розслідування у справі проти київського забудовника Анатолія Войцеховського. Слідством встановлено, що Войцеховський у співучасті з іншими особами у 2004-2013 роках придбав частки у статутних капіталах низки підприємств, деякі з яких у 2014 році були переоформлені на підставних осіб. За допомогою цих підприємств злочинне угруповання самовільно захопило земельні ділянки під будівництво 40 об'єктів. Також встановлено непоодинокі факти повторного продажу квартир у житлових будинках, уже реалізованих іншим громадянам. Окремі об'єкти будівництва, які були введені в експлуатацію на підставі підроблених рішень судів, незаконно реєструвалися в Державному реєстрі нерухомого майна. Зокрема, встановлені порушення мали місце при будівництві ЖК «Перлина Троєщини» на вул. М. Закревського, 42А, БЦ «Домініон де люкс» на вул. Ушинського, 40, ЖК «Мега Сіті» на вул. Харківське шосе, 19 і 19-А, ЖК «Сосновий бір» (квартал вул. Олевської, Клавдієвською, Бахмацької).

Протягом 2019 року новобудови на Харківському шосе в Києві кілька разів опинялися під ризиком відключення від електроенергії через невиконання технічних умов щодо вимог енергопостачання і заборгованості за спожиту електроенергію.