Переможці голосування стверджують, що директор ДБР не затвердив склад нової РГК, у зв’язку з цим вони прийняли рішення створити громадську організацію для того, щоб контролювати діяльність ДБР.

Київ. 25 жовтня. УНІАН. При державному бюро розслідувань створено громадську організацію «Рада громадського контролю».

Як передає кореспондент УНІАН, про це переможці голосування до Ради громадського контролю при ДБР повідомили на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Як розповіла член правління ГО «Рада громадського контролю» Катерина Кувіта, директор ДБР Роман Труба 21 жовтня до кінця дня мав затвердити новий склад РГК, однак не зробив цього. Окрім того, Кувіта заявила, що 22 жовтня на сайті ДБР з’явилося повідомлення, що нібито Окружний адміністративний суд забороняє ДБР публікувати результати та призначати склад РГК.

«Роман Труба має на меті уникнути створення РГК якомога довше. І таким чином він уникає створення дисциплінарної комісії при ДБР та будь-якого контролю з боку громадськості за діяльністю ДБР. Саме тому ми вирішили створити громадську організацію «Рада громадського контролю» і працюватимемо надалі у форматі громадської організації. Це буде майданчик для систематизації всієї інформації по координації інших правозахисників стосовно роботи ДБР», - заявила Кувіта.

У свою чергу інший член правління ГО «Рада громадського контролю» Василь Апасов зазначив, що новостворена громадська організація буде містком між громадськістю і ДБР.

«Наша громадська організація буде не лише захищати наші інтереси, хоча ми хочемо довести, що ми перемогли у голосуванні і примусити директора ДРБ видати наказ про наше призначення, але ми хочемо також і показати, що до нас можуть звертатися також інші люди і громадські організації, які вважають, що їхні права були порушені правоохоронними органами та органами влади», - зазначив Апасов.

Голова новоствореної громадської організації Денис Колесников заявив, що до громадської організації входять кваліфіковані юристи, адвокати, а також журналісти. «Ми будемо висвітлювати незаконну діяльність правоохоронних органів, зокрема, незаконне притягнення громадян до кримінальної відповідальності. Ми запрошуємо всіх, кому ця проблема не чужа, підключатися до роботи нашої організації, а також запрошуємо людей, які постраждали від діяльності правоохоронців, звертатися до нас, особливо тих, у кого немає фінансового ресурсу захистити себе», - сказав Колесников.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/90531-prezentacii-soveta-obshchestvennogo-kontrolya-pervoe-zasedanie-soveta-obshchestvennogo-kontrolya-v-unian.html