Київ. 29 квітня. УНІАН. Громадські активісти закликають українців користуватися товарами й послугами, які мають найменший негативний вплив на здоров'я людини і навколишнє середовище.

Як розповіла на прес-конференції в УНІАН президент Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» Світлана Берзіна, в Україні розпочався проект, який передбачає інформування українців про можливості раціонального використання природних ресурсів та переваги використання органічних продуктів, еко-продуктів і послуг.

«Проект «Стале споживання – шлях до збереження навколишнього середовища і підвищення якості життя» спрямований на споживання, яке має трансформувати посил - забезпечити більш раціональне, ефективне споживання різних товарів і послуг у сьогоднішніх економічних умовах», - додала Берзіна.

За її словами, складовими сталого споживання є турбота про здоров'я, економія ресурсів і, як результат, грошових коштів, а також підвищення якості життя людей. Берзіна зазначила, що в рамках проекту люди будуть поінформовані про можливості ефективного використання електроенергії, води й інших ресурсів. Крім того, вони знатимуть, як з допомогою різного маркування вибрати найбільш безпечний продукт чи товар, що дасть змогу раціонально споживати ресурси і дасть більше інформації про екологічну безпеку продукту.

«Завдяки маркуванню споживач може отримати максимум інформації про енергоємності продукту в процесі споживання, наприклад, про втрату води, якщо кран відкритий», - сказала Берзіна, додавши, що всю інформацію про проект можна знайти на спеціальному порталі www.gpp.in.ua.

При цьому вона повідомила про виявлені порушення з боку багатьох українських виробників при маркуванні своєї продукції під виглядом еко-продуктів.

«Багато логотипів, яких немає ні в національній системі акредитації, ні в міжнародній, ні в європейській», - зазначила президент ВГО «Жива планета».

У свою чергу, заступник голови правління Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» Олег Цільвик висловив думку, що причиною великої кількості товарів з некоректним маркуванням на полицях українських магазинів є мораторій на проведення перевірок бізнесу.

«Ми спостерігаємо тенденцію, коли ринок заповнюється неякісною чи фальсифікованою продукцією», - сказав Цільвик, повідомивши про результати дослідження якості пального на АЗС у Києві і Київській області, 30% якого є неякісним.

За його словами, згідно з чинним законодавством претензії до виробника можна направляти лише шляхом подання судових позовів, але навіть це важко, оскільки зазвичай виробники першими подають позови до експертів.

«Коли ми виявляємо неякісну продукцію і публічним шляхом доводимо цю інформацію до споживача, ми отримуємо позови і змушені витрачати багато часу на судові позови», - додав Цільвик.

При цьому керівник сектору енергетики і навколишнього середовища Програми розвитку ООН в Україні Сергій Волков висловив сподівання, що реалізація проекту допоможе довести до населення реальну необхідність раціонального користування відновлюваними і невідновлюваними ресурсами планети.

«Будь-який наш соціально-економічний розвиток має відбуватися таким чином, щоб забезпечувати потреби нинішнього покоління, але не завдавати непоправної шкоди наявним ресурсам, аби наступні покоління могли також забезпечити свої потреби», - наголосив Волков.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Федерації органічного руху України, обсяг внутрішнього споживання органічних продуктів харчування в Україні в 2014 році збільшився на 15% - до 14 млн євро з 12,2 млн євро роком раніше. Останні кілька років продовжує зростати кількість виробників органічних продуктів харчування. Так, на початок 2014 року кількість виробників цієї продукції збільшилась до 175 підприємств.