Ядерний перенос — це унікальний підхід до лікування безпліддя, який дає надію народити генетично рідну дитину парам, яким раніше репродуктивна медицина могла запропонувати тільки донорські яйцеклітини.

Київ. 24 жовтня. УНІАН. Десята дитина народилась в Україні після використання такого інноваційного методу лікування безпліддя, як репродуктивний ядерний перенос.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомили представники клініки "Надія".

Відео дня

"Основні ситуації, коли це треба робити, це, перш за все, мітохондріальні хвороби, проблеми з непліддям. Приблизно 2-3% всіх пацієнтів віком до 37 років, які звертаються в репродуктивні клініки, мають проблеми, які можна подолати лише з використанням цього методу", - сказав директор клініки "Надія", віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини (УАРМ) Валерій Зукін.

За підрахунками, додав він, в Україні такого лікування потребують близько 400-500 пацієнтів на рік, а в світі – близько 50 тис.

За його словами, згаданий метод лікування досить новий, тому що перша дитина методом репродуктивного ядерного переносу народилася лише у 2016 році в США, а друга – у 2017 році після проходження циклу ДРТ (допоміжні репродуктивні технології) в клініці "Надія". Зокрема, у пацієнтки з 14-річним досвідом неефективного лікування нарешті народилось немовля. Унікальність полягає в тому, що це перша в світі дитина після одного з видів репродуктивного ядерного переносу – пронуклеарного переносу. Лікарі пояснили, що якщо дуже стисло — в таких випадках ядро матері переносять у цитоплазму яйцеклітини донора, і народжена дитина отримує 25 000 генів від своїх батьків і лише 37 — від донора, отже, народжується генетично рідна дитина. Клініка "Надія" сьогодні — одна з небагатьох у світі, що здійснює цей новітній метод лікування, зазначив Зукін.

"У 2016 році народилася перша дитина в світі, так звана "від трьох персон", але там використовувалася зовсім інша методика, вона пов'язана з переносом так званого веретена поділу, а перша в світі дитина після пронуклеарного переносу з'явилася в січні 2017 року в Україні. Тобто, це були дві різні методики, хоча принцип цих методик той самий. Ми працювали незалежно і окремо. Коли у нас у 2016 році була підтверджена перша вагітність, то ми не знали щодо того, який прогрес досягнуто в США. Але потім з'явилася новина, що там народилася дитина, і ми зрозуміли, що ми були не перші серед ядерних переносів, але перші в пронуклеарних переносах", - розповів ембріолог клініки "Надія" Павло Мазур.

Зукін додав, що лікарі клініки спостерігають за всіма 10-ма дітьми, які народилися після цього лікування. "На сьогодні всі вони здорові. І наша програма спостереження продовжується. Я хочу сказати, що з цих 10-ти дітей, які вже народилися, 8 народилися в українських пацієнтів, одна народилася в Швеції, одна - в Ізраїлі. Ми вважаємо, що Україна в цьому плані займає передові позиції, і в травні 2020 року ми плануємо проведення міжнародної конференції, тобто сюди приїдуть лікарі з усього світу, і будуть обговорювати нагальні питання з досліджень в цій галузі", - зазначив Зукін.

***Ядерні переноси — це унікальний підхід до лікування безпліддя: він дає надію народити генетично рідну дитину парам, яким репродуктивна медицина раніше могла запропонувати тільки донорські яйцеклітини.

На сьогодні успішно реалізовано 2 види ядерних переносів — на стадії веретена (Джон Занг, 2016 р.) та пронуклеарний перенос (клініка "Надія", 2017 р.)

"Дарвін Лайф-Надія" – об’єднана команда науковців США та України, які поєднали досвід в галузі молекулярної генетики, ембріології та репродукції людини з метою розробки новітніх методів досягнення вагітності здоровою дитиною у пацієнтів з високим ризиком мітохондріальної патології у нащадків, а також у випадках складних форм безпліддя з високим генетичним ризиком.

Фото спікерів прес-конференціїhttps://photo.unian.ua/theme/90492-press-konferenciya-kliniki-reproduktivnoy-mediciny-nadiya-v-unian-na-temu-10-y-rebenok-rodilsya-v-ukraine-posle-ispolzovaniya-reproduktivnogo-yadernogo-perenosa-v-nadie.html