Завдяки цим проектам збережено 6217 і створено 587 робочих місць.

Київ. 23 жовтня. УНІАН. Німецько-український фонд (НУФ) за два роки застосування моделі гривневого кредитування в рамках програми фінансування інвестиційних проектів для малого і середнього підприємництва (МСП) в Україні за підтримки уряду Німеччини та ініціативи Європейського Союзу EU4Business профінансував 217 проектів на загальну суму 709 млн грн, завдяки чому збережено 6217 і створено 587 робочих місць.

Про це повідомив керівник фонду Валерій Майборода на прес-конференції в УНІАН, де представники НУФ, Представництва Євросоюзу в Україні, Німецького банку розвитку KfW та банків-партнерів НУФ - «Кредобанку», «Укргазбанку» і «Банку Львів» у рамках Європейського тижня підприємництва презентували результати другого року реалізації моделі гривневого фінансування МСП в Україні.

Відео дня

Валерій Майборода розповів, що модель реалізується за рахунок позики від уряду Німеччини через KfW у розмірі 10 млн євро і фінансової допомоги на компенсацію валютних збитків від Євросоюзу в рамках ініціативи EU4Business у розмірі 5 млн євро. За рахунок цієї компенсації кошти від уряду Німеччини були конвертовані в гривню і надані банкам-партнерам для фінансування МСП у розмірі 300 млн грн.

«Завдяки розподілу валютних ризиків з Євросоюзом у рамках моделі, фонд зміг, незважаючи на негативні валютні очікування на початку реалізації програми, почати активне фінансування інвестиційних проектів», - зазначив він.

Також Майборода повідомив, що станом на 1 жовтня гривнева модель дозволила збільшити розмір програми підтримки МСП майже на 50% - до 14,7 млн євро, що розширює обсяги кредитування МСП і збільшує буфер для компенсації валютних ризиків.

«Ми вдячні уряду Німеччини, який надав фінансування для підтримки МСП України, і Європейського Союзу за наданий Україні грант для компенсації валютних ризиків. Така синергія допомогла створити прийнятний кредитний продукт», - зазначив директор Офісу KfW в Україні Курт Штрассер.

Координатор сектора економіки, торгівлі та міжнародної співпраці Представництва Євросоюзу в Україні Сімоне Раудіно повідомив, що, з урахуванням відмінних результатів роботи моделі гривневого кредитування і програми підтримки інвестицій МСП, делегація ЄС в Україні розглядає шляхи масштабування моделі компенсації валютних ризиків.

Виконавчий директор НУФ Олег Стринжа повідомив, що фонд працює над залученням нових кредитних ресурсів від міжнародних фінансових організацій для використання в рамках гривневої моделі кредитування МСП. «Ми даємо компромісну модель довгострокового фінансування зі зрозумілою маржею для банків», - підкреслив він.

У прес-конференції брали участь: Сімоне Раудіно, координатор сектору економіка, торгівля та міжнародне фінансове співробітництво Делегації Європейського Союзу в Україні; Курт Штрассер, директор офісу KfW в Україні; Олег Стринжа, виконавчий директор НУФ; Валерій Майборода, в.о. керівника НУФ; Михайло Медко, директор департаменту малого та середнього бізнесу АБ "Укргазбанк"; Олексій Кучер, регіональний директор ПАТ «Кредобанк»; Уляна Городиська, директор департаменту з розвитку бізнесу АТ АКБ «Львів».

Фото з прес-конференції:  https://photo.unian.ua/theme/90444-nemecko-ukrainskiy-fond-za-dva-goda-profinansiroval-malyy-i-sredniy-biznes-v-ukraine-na-709-mln-grn.html

Довідка УНІАН. Європейський тиждень підприємництва в Україні є частиною загальноєвропейської кампанії з розвитку малого та середнього бізнесу, сприяння підприємництву та інформування про підтримку ЄС для розвитку приватного сектора.

Євросоюз з 2014 року разом зі своїми фінансовими установами мобілізував для України більше 13 млрд євро кредитних коштів і 2 млрд євро грантових коштів для стабілізації економіки, підтримки комплексних реформ і надання допомоги в поліпшенні життя українців.

Німецько-український фонд (НУФ) - небанківська фінустанова, створена в 1999 році за участю Національного банку, Міністерства фінансів України та Німецького банку розвитку KfW.