Київ. 28 квітня. УНІАН. У зв'язку зі зростанням кількості крадіжок автомобілів в Україні, українському уряду необхідно ініціювати зміни до законодавства для підвищення ступеня відповідальності осіб, причетних до цих злочинів, сказав на прес-конференції в УНІАН генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВАІІД) Олег Назаренко.

За його словами, недостатній рівень відповідальності за такі злочини стимулює зростання кількості крадіжок автомобілів.

"Якщо в тій самій Білорусі кримінальна відповідальність за крадіжку автомобіля становить від 3 до 10 років, у Грузії - від 3 до 10 років, Узбекистані - від 3 до 15 років, а якщо є надзвичайні обставини - смертна кара, у нас - 17 тис. грн. Тобто, викрадають авто вартістю 5 млн грн, а якщо спіймають - заплатиш лише 17 тис. грн", - відзначив він.

Відео дня

Як повідомив присутній на прес-конференції генеральний директор "ВіДі Груп" Артем Ткаченко, тільки за останній рік кількість крадіжок автомобілів в Україні зросла вдвічі, а чорний ринок вкрадених автомобілів становив 5-7 млрд грн.

"Згідно з офіційною статистикою, яку ми отримали від органів МВС, торік в Україні було вкрадено 11,9 тис. автомобілів. Якщо взяти прогнозований ринок нових автомобілів у 2015 році на рівні 40-50 тис. авто, то ринок вкрадених автомобілів становитиме 25-30% від цього обсягу. Очевидно, що цифри катастрофічні", - наголосив Ткаченко.

Також він зазначив, що стрімко погіршилася і статистика розкриття злочинів, пов'язаних із крадіжками автомобілів.

"Якщо в 2013 році було розкрито 53% цих злочинів, то 2014 році - лише 28%. Це означає, що МВС знаходить тільки кожен четвертий викрадений автомобіль, три автомобіля - зникають",- сказав Ткаченко.

Президент Ліги страхових організацій України Олександр Філонюк повідомив, що на сьогодні вже підготовлено відповідне звернення до уряду України з пропозицією об'єднати зусилля профільних асоціацій, законодавців і силових структур для зниження рівня автомобільних крадіжок.

"Ми збиралися робочими групами з асоціацією імпортерів (ВАІІД - УНІАН) і розробили низку спільних заходів. З цими заходами ми звернулися і готові співпрацювати з урядом, органами законодавчої та виконавчої влади з метою запобігання випадкам незаконного заволодіння автомобілем", - сказав Філонюк.

Як повідомляв УНІАН, за даними Державтоінспекції, найбільше зростання крадіжок автомобілів у 2014 році спостерігалося у Донецькій області - на 344%, у Луганській області - на 335% і в Києві - на 158,46%.

Як відзначив начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко, кількість крадіжок транспорту збільшилася, і якщо раніше викрадали "Жигулі" або більш дешеві авто, то на даний час - це досить престижні транспортні засоби".