Вони заявили, що звернулися до ГПУ через погрози і тиск з боку директора ДБР.

Київ. 21 жовтня. УНІАН. Переможці голосування до Ради громадського контролю (РГК) при Державному бюро розслідувань (ДБР) заявляють про погрози з боку директора ДБР Романа Труби.

На прес-конференції в УНІАН одна з переможців голосування Катерина Кувіта зазначила, що у минулу п’ятницю відбулась презентація звіту про результати онлайн-голосування за склад РГК. За її словами, презентація відбулася у закритому режимі та без онлайн-трансляції, хоча переможців голосування запевняли, що така трансляція триває.

Відео дня

Окрім того, Кувіта заявила, що Труба заявив переможцям голосування, що відмовляється їх затверджувати. Також, за її словами, Труба тиснув на переможців голосування, вимагаючи написати заяви про відмову від участі в РГК, а в протилежному випадку погрожував кримінальною відповідальністю.

«Роман Труба своїми діями намагається зробити все, щоб не запрацювала РГК, і, відповідно, не запрацювала Дисциплінарна комісія, до складу якої входять троє представників РГК із загальної кількості 5 членів Дисциплінарної комісії. У зв’язку з цим ми подали заяву до Генеральної прокуратури про скоєння злочину директором ДБР», - поінформувала Кувіта.

У свою чергу інший переможець голосування Ростислав Попович заявив, що, на його переконання, Труба вчинив так, тому що йому не потрібна ні Рада громадського контролю, ні Дисциплінарна комісія, ні Управління внутрішнього контролю, що він хоче одноосібно керувати всім, що відбувається в ДБР.

«Він вчора зібрав нас і заявив: «Напишіть заяви про звільнення, тому що я вважаю, що РГК обрано неправильно, і взагалі, вона не потрібна на сьогоднішній день», та пригрозив нам, що, якщо ми не напишемо заяви про звільнення, він буде притягати нас до кримінальної відповідальності. Тому ми вирішили, нехай новий генеральний прокурор розгляне цю ситуацію, і звернулися до нього із заявою про злочин за ст.365 ККУ (перевищення влади і службових повноважень особою правоохоронного органу)», - сказав Попович.

Надія Корінна,  ще одна переможниця голосування  заявила, що відсутність в ДБР Ради громадського контролю, а, відповідно, і Дисциплінарної комісії, призвела до того, що від початку існування ДБР фактично не можливо притягнути до відповідальності, звільнити слідчих чи інших працівників Бюро за скоєння дисциплінарних проступків, порушення закону.

«Оскільки переможцями голосування стали ті, хто не буде виконувати вказівки Романа Труби, він вирішив за всяку ціну зробити все, щоб ця Рада не функціонувала. Тому він нас зібрав і почав погрожувати кримінальними провадженнями. Він нам сказав: «Поки я вас не призначив, ви ще не можете бути фігурантами кримінальних проваджень, але, як тільки призначу, тоді відразу ви ними станете», - сказала Корінна. Вона також додала, що «вина» переможців голосування, на думку Труби, в тому, що вони перемогли.

В свою чергу, ще один переможець голосування Василь Апасов вважає, що Труба сподівається через зміни до закону про ДБР встановити фактично одноосібне керування цим органом. Апасов пояснив, що на сьогодні, за законом, до Дисциплінарної комісії ДБР мають входити троє представників Ради громадського контролю і двоє осіб за призначенням директора ДБР, а рішення Дисциплінарної комісії обов’язкове до виконання директором ДБР. Переможець голосування зауважив, що у новому законі, який, вірогідно, буде прийнятий парламентом у другому читанні, у Дисциплінарній комісії буде семеро членів за призначенням директора ДБР і лише три - від РГК. При цьому, наголосив Апасов, рішення Дисциплінарною комісії матимуть лише рекомендаційний характер, а останнє слово у дисциплінарних провадженнях буде виключно за директором ДБР.