Київ. 27 квітня. УНІАН. Члени колективу Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» заявляють, що київська влада своєю бездіяльністю руйнує роботу цього медичного закладу.

Як наголосили вони сьогодні прес-конференції в УНІАН, протягом останнього року керівництво центру здійснює тиск на лікарів-офтальмологів, на членів первинної профспілкової організації, яка виступає за прозору роботу клініки і очищення її від корупційних схем. Члени профспілки отримують погрози щодо звільнення, фізичного насильства, провідних лікарів-офтальмологів незаконно звільняють з роботи, сказано в заяві профспілки.

Лікар-офтальмолог Центру мікрохірургії ока Андрій Жук наголосив, що останнім часом з клініки звільнилося чимало висококласних фахівців.

«Ми хочемо звернути увагу громадськості на те, що відбувається системне руйнування нашої клініки та офтальмології в цілому. За 27 років незмінного перебування у кріслі головного лікаря Сергія Рикова він узурпував усю офтальмологічну галузь в Україні. У нашій лікарні процвітала кланова система управління - просувалися лише наближені до керівництва лікарі, їхні родичі. Апогеєм цинічності цього чиновника (Рикова - УНІАН) було створення умов ненадання медичної допомоги постраждалим на Майдані Незалежності… Увесь колектив центру тоді, абсолютно весь, виступив проти керівника і висловив йому недовіру. Усі лікарі просили створити прозорі умови праці», - сказав Жук.

За його словами, з 2005 року у Центрі мікрохірургії ока працює «псевдострахова компанія» - «Сатіс», якій керівництво лікарні створило монопольні умови. «Пацієнти клініки фактично позбавлені права вільного вибору страховика, як це передбачено законодавством», - додав лікар.

«Після наших багаточисельних звернень (лікарів, пацієнтів, народних депутатів, громадськості, профспілок) КМДА провів фінансовий аудит лікарні. За його висновками чітко видно, що адміністративним ресурсом у нашій лікарні були створені монопольні умови для існування кишенькової псевдострахової компанії. Засновниками цієї страхової були наближені лікарі та їхні найближчі родичі. За результатами аудиту, громада Києва та міський бюджет недоотримали 38 мільйонів гривень. Було визнано неефективною кадрову політику. Кадровий потенціал лікарні майже знищено. Провідні вчені та хірурги - Юрій Кондратенко, Андрій Сергієнко, Андрій Рубан, Світлана Збітнєва, Наталя Петренко, Наталя Торчинська, інші висококласні спеціалісти були змушені піти. Хто не погоджувався, їх звільнили за надуманими причинами», - розповів Жук.

Він зазначив, що керівництво лікарні почало процес надуманої реорганізації – певні відділення, очолювані людьми, які незгодні з політикою керівництва, ліквідовувались, а деяких оперуючих лікарів переводили зі стаціонару у філії лікарні, які ліквідовуються.

«Київській владі були надані абсолютно усі факти, щоб цього чиновника (Рикова - УНАН) було притягнуто до відповідальності. На жаль, після розірвання з ним контракту - «за згодою сторін» - він уникнув відповідальності», - зазначив лікар.

Жук поінформував, що 27 лютого ц.р. на місце головного лікаря Центру мікрохірургії ока було призначено нового керівника – Любов Денисюк.

«Для офтальмологічного світу не є секретом, що саме вона є ідеологом даної страхової схеми. П’ять років (з часу створення СК «Сатіс») вона знаходилася у декретній відпустці. Через тиждень після народження 3-ї дитини її дуже швидко призначили керманичем. Ціни на медичне обслуговування у лікарні досі завищені (перевищують навіть ціни у приватних медзакладах), псевдострахова компанія працює й далі, матеріально-технічна база – у занепаді. Для лікарів, що лишилися, створюються умови, у яких вони не можуть працювати, оперувати, консультувати пацієнтів», -стверджує Жук.

Медик підкреслив, що центр є провідною клінікою в Україні, куди звертаються тисячі пацієнтів. За його словами, сьогодні ведуться розмови про приватизацію Центру мікрохірургії ока бізнес-структурами, близькими до офтальмологічної сфери.

«Ми знаємо, що розмови і переговори тривають. Постійно запрошують інвесторів, проводяться постійні аудити. У клініці немає ні вати, ні перев’язочного матеріалу, ні шприців, матеріально-технічна база зруйнована, але це близько 2 тисяч квадратних метрів у центрі Києва з набутим, стабільним ім’ям», - зазначив Жук.

Адвокат первинної профспілкової організації Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» Михайло Гончарук зазначив, що історія протистояння керівництва клініки та колективу почалася, коли лікарі не могли на базі Центру мікрохірургії ока надати медичну допомогу постраждалим на Майдані.

«Саме з того часу лікарі почали розбиратися у системі управління лікарні. За цей час лікарі організувалися, створивши вільну профспілку, і почали звертатися до адміністрації міста, медичного закладу зі своїм баченням розвитку центру. Ми зверталися у різні інстанції - СБУ, прокуратуру, МВС, у комітети ВР тощо, але отримуємо відписки. Реальної взаємодії немає. У мене складається враження, що значна частина керівництва центру займається тим, аби протидіяти вільній профспілці. Подаються різні позови, незаконні звільнення, необґрунтовані догани. Жодного діалогу з лікарями не існує», - сказав Гончарук.

За його словами, в рамках перевірки діяльності Центру мікрохірургії ока за 8 місяців 2014 року і 2013 рік Департаментом внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА виявлено чимало порушень у фінансово-господарській діяльності клініки, що зафіксовані в Аудиторському звіті від 2 грудня 2014 року.

«Аудиторським звітом, зокрема, встановлено, що під час перебування на посаді головного лікаря Сергія Рикова єдиною страховою компанією, що фактично співпрацювала з КМКОЛ «ЦМХО» була ПрАТ «СК «Сатіс», якій шляхом адміністративного ресурсу адміністрацією лікарні було створення монопольні умови. Оплата вартості витратних матеріалів у складі страхового внеску ПрАТ «СК «Сатіс» більш ніж утричі перевищувала вартість відповідних витратних матеріалів в будь-якій приватній клініці Києва», - сказав адвокат, підкресливши, що на сьогодні оплата медичних послуг центру продовжує здійснюватися не через спеціальний рахунок лікарні, а через ПрАТ «СК «Сатіс», що призводить до втрати лікарнею значної суми коштів.

У свою чергу лікар-офтальмолог Центру мікрохірургії ока Ігор Москальчук, який працює у центрі 27 років, розповів про інцидент, який трапився 27 березня ц.р. коли його було жорстокого побито у кабінеті головлікаря Денисюк.

«Я звернувся до головного лікаря з приводу надання безкоштовної медичної допомоги переселенцям з Луганська і був запрошений у кабінет Денисюк. Мені були висунуті претензії, що я заважаю роботі клініки. На запитання, чим я заважаю, конкретної відповіді я не почув. Натомість вона (Денисюк – УНІАН) викликала своїх особистих охоронців, які почали мене бити, забрали мій телефон, і сказали, що я не маю права працювати у клініці. Охоронці, побивши, виштовхали мене на вулицю, де перехожі вже викликали мені швидку. Я був доставлений до міської лікарні № 17 у відділення політравми з діагнозом черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забій грудного клітки, і лікуюся й досі», - пвідомив Москальчук.

Учасники прес-конференції також наголошували, що київська влада в особі голови КМДА, його заступників та керівника Департаменту охорони здоров'я ігнорує кричущі проблеми лікарні. На їхнє переконання, така бездіяльність чиновників є злочинною і підпадає під статтю 367 Кримінального кодексу «службова недбалість».

«Хочемо нагадати голові КМДА Віталію Кличку, його заступнику Михайлу Радуцькому та в.о. директора Департаменту охорони здоров'я Аллі Арешкович, що за законодавством України на них покладено обов'язки з протидії та запобігання корупції, і якщо вони не хочуть їх виконувати, то вони повинні нести відповідальність нарівні з корупціонерами», - вважають члени колективу Центру мікрохірургії ока.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/56485