Київ. 27 квітня. УНІАН. Запровадження відкритих списків на чергових місцевих виборах може зірвати їхнє проведення в окремих округах.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, оприлюднюючи результати опитування регіональних експертів КВУ.

«Лишилось 4 місяці до виборів, і, на наше переконання, сьогодні запроваджувати відкриті списки надзвичайно ризиковано. Це надзвичайно складний механізм, який потребує перенавчання десятків тисяч членів виборчих комісій, який потребує серйозної роз’яснювальної роботи серед виборців. Якщо зараз поспіхом запровадити відкриті списки, ми можемо зірвати проведення виборів в окремих округах», - сказав Кошель.

Відео дня

Сьогодні, на його думку, не можна говорити про те, що в Україні відбудеться повномасштабна виборча реформа. «Реформи в Україні не відбудеться, оскільки для цього парламентська коаліція вже втратила час. Тому, на нашу думку, зараз найбільш оптимально зробити дві речі. Перше – внести зміни до чинного законодавства, які можуть бути значно важливіші, ніж відкриті списки, які записані у коаліційній угоді. Повна заборона або максимальне обмеження платної комерційної політичної реклами по радіо і телебаченню. Це означає, що виборчі кампанії у великих містах будуть у три-п’ять разів дешевшими. Таким чином, ми переводимо кампанію із змагання політтехнологів у змагання ідей. Ми робимо вибори доступними для всіх, з’являється конкуренція. Варто також запровадити механізми формування виборчих комісій», - сказав Кошель.

На його переконання, місцеві вибори відбудуться восени за старим законом. «Також я переконаний, що коаліція піде на такі кроки як заборона політичної реклами, створення блоків тощо. Ми отримаємо значно кращий закон, але паралельно потрібно розробляти новий виборчий закон, за яким відбудуться вибори місцеві, вже, можливо, на початку наступного року, з відкритими списками і без корупції, бо вже на початку наступного року нас чекають перші вибори об’єднаних територіальних громад», - сказав він.

Щодо складу Центрвиборчкму на місцевих виборах керівник юридичної служби КВУ Святослав Пікуль зауважив, що закон фактично дозволяє членам ЦВК працювати невизначений термін, і прогнозувати, чи буде змінено склад комісії до місцевих виборів, неможливо.

«Звичайно, це порушує фундаментальні принципи права, але так воно є… Однак насправді ЦВК не так сильно й задіяна на місцевих виборах. Там є обмежений перелік повноважень. Вони формують склад територіальних виборчих комісій і фактично здійснюють загальне адміністрування виборчого процесу. Тобто, встановлюють порядки, якими повинні керуватись територіальні та дільничні виборчі комісії, але встановлюють результати виборів виключно територіальні виборчі комісії», - зазначив Пікуль.