Панорамний фільм в форматі 360 градусів зроблений на 95% з документальної хроніки.

Київ. 10 жовтня. УНІАН. У Києві презентували фільм про війну на сході України “Dnipro – outpost of Ukraine”, що зроблений у форматі віртуальної реальності.

Фільм у VR-версії представили на прес-конференції в УНІАН кінопродюсер і волонтер Наталія Хазан та режисер, боєць медичного батальону Євген Тітаренко.

Відео дня

Хазан, інформуючи про історію створення фільму, розповіла, що в 2017 році у Дніпрі було відкрито Перший Музей АТО в Україні, де було створено єдиний у музеях України панорамний кінозал у форматі 360 градусів. На відкритті музею відбулась прем’єра фільма “Дніпро – форпост України”. За словами волонтерки, фільм викликав не аби який резонанс, Музей швидко став місцем проведення протокольних заходів, і на численні прохання іноземних делегацій було створено англійську версію “Dnipro – outpost of Ukraine”, яку було презентовано у 2018 році.

За словами кінопродюсерки, на цей час фільми подивились вже більше 250 тис. людей. «Посли різних країн, міністри закордонних справ, депутати Європарламенту та інші почесні іноземні гості після перегляду фільму ставили однакове питання – як це можна показати нашим народам? Так виникла ідея переробити цей фільм у формат віртуальної реальності, щоб в будь-якому місці планети можна було б його подивитись», - пояснила Хазан.

Вона зазначила, що англійська версія відрізняється від української. Це було зроблено, зважаючи на цільову аудиторію - іноземних глядачів, які, можливо, не всі обізнані в тому, що відбувається в Україні.

«Ці півгодини відео покажуть, що відбувається в наш час в центрі Європи. Вся команда, яка працювала над проектом, безпосередньо пов’язана з цими подіями, кожна хвилина фільму пройшла через наші серця. Ми ставили собі за мету показати всі аспекти війни, показати і бійців, і волонтерів, і медиків, і полонених. І щоб люди, які брали участь – сказали, що це все правда, а які взагалі не в темі – щоб для них це був лікбез», - зазначила Хазан.

Своєю чергою, режисер фільму підкреслив, що стрічка побудована повністю на документальній хроніці та включає докази російського вторгнення, російської пропаганди. "Будучи професійним режисером, я пішов на фронт у медичний батальон та знімав відео. Для створення цього фільму я передивився сотні годин західної та української хроніки, технічно та емоційно це дуже складний проект", - сказав Тітаренко.

Як зазначили члени команди авторів фільму, наразі вони працюють над тим, щоб якомога ширше розповсюдити інформацію про VR-версію “Dnipro – outpost of Ukraine”, щоб якнайбільше людей дізналися правду про війну на сході України.

«Чому ми робили віртуальну версію насамперед саме англійського фільму? Ми вважаємо, що ми програємо на інформаційному зовнішньому фронті і ми маємо щось робити для зовнішньої інформаційної політики і розказувати людям, що в нас відбувається, як в нас відбувається. В Україні люди розуміють, що йде війна, а на заході не всі знають, що насправді відбувається в Україні», - зазначила Хазан.

Разом з тим, вона не виключає, що трохи згодом буде зроблено VR-версію і українського фільму “Дніпро – форпост України”.

Наразі всі охочі можуть переглянути роботу в мережі інтернет за посиланням www.outpost.com.ua.

Фото з прес-конференції:  https://photo.unian.ua/theme/90081-prezentaciya-unikalnogo-filma-dnipro-outpost-of-ukraine-v-formate-virtualnoy-realnosti-v-agentstve-unian.html