Найближчим часом парламент має намір ухвалити низку антитютюнових законів.

Київ. 10 жовтня. УНІАН. Україна не повинна дозволяти тютюновій індустрії втручатися в діяльність державних органів і чинити тиск на чиновників для лобіювання своїх інтересів.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила виконавча директорка Центру громадянського представництва «Життя» Лілія Олефір.

Відео дня

За її словами, виробники тютюну зацікавлені в тому, щоб якомога більше дітей щорічно ставали курцями, що прямо суперечить інтересам суспільного здоров'я.

«Були випадки, коли тютюнова індустрія порушувала законодавство України, намагалась впливати на депутатів і держслужбовців з метою не допустити ухвалення антитютюнових законів, які націлені на зменшення куріння, не допустити підвищення акцизів і зробити так, щоб уже існуючі закони не працювали», - зазначила Олефір .

Також вона прокоментувала заяву великих тютюнових компаній про готовність закрити фабрики в Україні в разі законодавчого регулювання.

«Це типові тактики маніпуляції, тому що прикладів, коли б тютюнові компанії закривали свої фабрики в будь-якій країні, не існує, оскільки це товар, який викликає залежність», - сказала виконавча директорка Центру громадянського представництва «Життя».

Вона також підкреслила, що потрібно денормувати практику корпоративної соціальної відповідальності тютюнового бізнесу, адже за допомогою благодійних акцій та інших заходів індустрія створює собі імідж добропорядного бізнесу.

Народний депутат  України Володимир Крейденко повідомив, що Верховна Рада працює над ухваленням антитютюнових законів, а також над регулюванням продажів електронних пристроїв для куріння, особливо неповнолітнім особам.

«Найближчим часом ми хочемо ухвалити цілу низку антитютюнових законів, які будуть боротися з тютюновим лобізмом і зможуть зменшити привабливість тютюнових виробів», - сказав він.

Володимир Крейденко додав, що щорічно 85 тисяч українців помирають від хвороб, спровокованих курінням.

Крім того, виконавча директорка Всесвітнього центру ефективного управління контролем над тютюном Бангон Рітіфакді представила рейтинг 33 країн за індексом втручання тютюнової індустрії.

Україна зайняла 15-е місце, перше – Велика Британія, а найменше чинить опір впливу тютюнової індустрії Японія.

Бангон Рітіфакді дала рекомендації, як зменшити вплив тютюнового бізнесу на політиків.

«Всі держоргани повинні бути прозорими у взаємодії з тютюновою індустрією, і потрібно обмежити цю взаємодію. Крім того, уряд повинен вимагати від індустрії звітів про виробництво, збут і прибутки, а також про витрати на наукові дослідження і благодійність», - сказала вона.

У прес-конференції брали участь: Бангон Рітіфакді, виконавча директорка Всесвітнього центру ефективного управління контролем над тютюном; Володимир Крейденко, народний депутат України; Лілія Олефір, виконавча директорка Центру громадянського представництва «Життя»; Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України; Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб»; Ігор Луценко, народний депутат України VIII скликання

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня Верховна Рада прийняла в другому читанні й у цілому законопроект №1049 про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів.

Закон серед іншого встановлює торгову націнку на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни.

9 жовтня найбільші світові виробники тютюнових виробів заявили про готовність закрити фабрики в Україні в разі законодавчого регулювання торгової націнки на сигарети.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/theme/90057-v-unian-prishla-press-konferenciya-na-kotoroy-obsudili-rekomendacii-po-protivodeystviyu-davleniya-tabachnogo-biznesa-na-gosudarstvo.html