Як зазначили експерти, для України це є загрозою, оскільки надходження від українців, які працюють за кордоном, є основою фінансової стійкості держави.

Київ. 9 жовтня. УНІАН. Найближчим часом проблема відтоку українців за кордон загостриться, оскільки вже з наступного року низка країн Європи лібералізують процедуру видачі трудових віз мігрантам, що вкрай негативно позначиться на економіці України, оскільки надходження від українців, які працюють за кордоном, становлять значну частку торгового балансу України.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу Ukrainian Institute for the Future (UIF) Ілія Куса.

Відео дня

«З 1 січня наступного року Німеччина, Австрія, Чехія, Польща, Нідерланди та низка країн прийняли в себе нове трудове законодавство, яке лібералізує процедуру видачі трудових віз для мігрантів зі Східної Європи, тобто орієнтуються на Україну, Росію, Білорусь», - сказав він.

За інформацією Куси, Німеччина хоче залучити 1,2 млн українців, Польща - 1,5 млн і т. д. Для України це стане величезним викликом у зовнішній політиці, оскільки програми розраховані на залучення громадян на довгострокову перспективу.

«Таким чином, із 1 січня їх міграційний пилосос буде включений удвічі сильніше, ніж зараз. Тобто такі плани країн означають, що вони не просто хочуть залучити мігрантів на сезонні роботи, це на довгострокову перспективу. Вони відкривають свій ринок, щоб люди переїжджали туди, бажано потім забирали свої сім'ї, а далі працювали там довгостроково, платили податки й так далі. ...Для нас це один із головних викликів у зовнішній політиці, тому що ми, як і країни Східної Європи, які мають такі самі проблеми й за наш рахунок вирішуватимуть свої проблеми в демографічній ситуації», - підкреслив експерт.

Присутній на прес-конференції експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» UIF Ігор Тишкевич зазначив, що така ситуація є загрозливою для економіки України, оскільки зараз саме надходження від українців, які працюють за кордоном, є основою фінансової стійкості держави.

«Наші мігранти привозять з-за кордону 10,8 млрд дол. Ми бачимо, що фактично перекази наших трудових мігрантів покривають від‘ємне сальдо зовнішньої торгівлі. Тобто фактично Україна живе за рахунок мігрантів. Ми звикли до того, що заробітчани переказують гроші до України, це дуже велика небезпека та ілюзія. Коли українці почнуть жити там із сім'ями, не буде кому відправляти гроші до України. Навіщо?», - підкреслив він.

Як зазначив Тишкевич, економічну ситуацію може погіршити те, що вже найближчим часом кількість працюючих громадян зрівняється з кількістю пенсіонерів і уряд постане перед гострою проблемою, за рахунок чого забезпечити виплату пенсій.

«Ми маємо 13,4 мільйона платників ЄСВ (єдиного соціального внеску - УНІАН), 11,3 мільйона пенсіонерів, 8,3 мільйона - це учасники трудової міграції, це мінімальні оцінки... Найближчими роками у нас 3,72 мільйона виходять на пенсію, а в працездатний вік вступають у кращому випадку 2,16 мільйона. Мінус мільйон - це смертність. Якщо підрахувати, то виходить, що вже через п'ять років кількість пенсіонерів перевищить кількість працюючих, які платять ЄСВ», - сказав він.

За словами Тишкевича, щоб спробувати вирішити ситуацію, в першу чергу необхідно проаналізувати, чому їдуть люди, і вивчити внутрішні міграційні ресурси.

Так, люди, які проживають на окупованій частині Донбасу, є потенційним ресурсом, який можна залучити до реалізації інфраструктурних об'єктів.

Також експерт запропонував для залучення коштів знизити поріг входу для купівлі внутрішніх облігацій, щоб їх могли купувати не лише іноземні інвестори, але й українці з заощадженнями.

«Крім того, нам потрібна власна міграційна політика з в'їзною міграцією. Так, ми відкриємо двері, але ми також повинні чітко встановити, кого ми хочемо бачити в Україні: вік, освіту і так далі», - сказав Тишкевич.

Як повідомляв УНІАН, згідно з прогнозом Інституту демографії соціальних досліджень НАНУ, населення України до 2030 року скоротиться на 6,8% - до 39,5 млн осіб, при цьому частка працездатного населення знизиться на 12% - до 24 млн. Основною причиною є відтік працездатного населення за кордон.