Київ. 24 квітня. УНІАН. Батьки ЛГБТ-дітей вимагають від української влади уряду та президента України ухвалити закон, що забороняє дискримінацію за сексуальною орієнтацією.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції УНІАН.

Як повідомив директор Всеукраїнської благодійної організації "Точка опори" Богдан Глоба, в столиці України 24-25 квітня триватиме 1-ї міжнародна конференція батьків ЛГБТ-дітей. За його словами, за захід приїхали близько 100 делегатів як з України, так і з інших країн.

«На цій конференції батьками буде прийнята резолюція цієї першої міжнародної зустрічі з вимогою до нашого уряду і президента України-гаранта Конституції про необхідні зміни українського антидискримінаційного законодавства і передбачення в ньому чіткої заборони дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності», - заявив Глоба.

Він зазначив, що Україна в 2010 році ухвалила план дій з лібералізації візового режиму з ЄС, в якому йшлося, зокрема, і про права людини. У 2012 році Україна прийняла перший базовий антидискримінаційни закон, але він не включав заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації і гендерної ідентичності. Як зазначив Глоба, Єврокомісія вказала про недоліки цього закону і документ було рекомендовано доопрацювати. «У травні 2014 року Кабінет міністрів при підготовці пакету змін до антидискримінаційного законодавства знову проігнорував вимогу плану візової лібералізації і не включив заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації. Фактично на сьогодні ми залишаємось без такої заборони в законодавстві, і, відповідно, Україна не може до кінця відповідати стандартам ЄС з прав людини», - прокоментував Глоба.

Програмний директор ILGA Europe Бьорн Фан Роозендаал, організації, яка є європейським відділенням міжнародної структури ILGA, що відстоює права ЛГБТ-спільноти в усьому світі, висловив переконання, що Україна має всі можливості вирішити проблему.

"Ми обов’язково спостерігаємо за тим, щоб кожна країна, що подає заявку на членство в ЄС, прийняла ефективний антидискримінаційний закон, який захищатиме громадян від образ та злочинів на грунті сексуальної орієнтації... Україна дуже близько підійшла до виконання цього стандарту. Єдине, що зараз залишилось – виконати технічні кроки в напрямку до виконання даного стандарту і адаптувати законодавство таким чином, щоб воно повністю відповідало вимогам ЄС», - сказав він, зауваживши, що, зокрема, Грузія та Молдова вже змінили свої закони та внесли в них необхідні статті для захисту гомосексуального населення від злочинів та образ.

У свою чергу координатор кампаній Amnesty International Ukraine Зорян Кісь звернувся до представників столичної влади та міліції: «Ми також вимагаємо реальних змін у питанні розслідувань злочинів проти представників ЛГБТ-спільноти, вчинених на грунті ненависті». «Наприклад, жорстокий напад на ЛГБТ-активістів у 2012 році досі не розслідуваний, а мотив ненависті навіть не враховується при розслідуванні цього злочину», - сказав Кісь, звернувши увагу, що мотив ненависті у всьому світі є обтяжуючою обставиною.

Він повідомив, що ЛГБТ-спільнота планує цього року провести в столиці черговий прайд на захист своїх прав. «Україна не повинна підривати фундаментальні права людини, і Amnesty International закликає владу і міліцію в обов’язковому порядку забезпечити проведення маршу рівності і захист всіх бажаючих взяти в ньому участь. Ми також закликаємо Україну запровадити законодавчий захист від дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації і гендерної ідентичності. Це є міжнародне зобов’язання України і це потрібно для України та українських громадян», - наголосив Кісь.