За час відпустки директора ДП "Жовтневе лісове господарство" Руслана Чагаровського з підприємства незаконно було вивезено 11 тис. кубометрів деревини.

Київ. 27 вересня. УНІАН. Директор ДП «Жовтневе лісове господарство» Руслан Чагаровський прозвітував про результати ревізії, яка була проведена в цьому лісгоспі після візиту на Харківщину у липні президента України Володимира Зеленського.

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН, розповідаючи про результати ревізії у лісництві.

Відео дня

Руслан Чагаровський розповів, що прийшов на посаду директора лісництва у кінці 2014 року.

«До кінця 2017 року не було ніяких питань. А після того, як начальником облуправління (лісового господарства - УНІАН) став Олександр Зінченко, почалися кадрові перестановки і фінансові негаразди. Кожному з директорів лісгоспів поставили певні умови, а хто не виконував, того звільняли. На мене теж тиснули, заводили кримінальні справи. У 2018 році після конкретних претензій, з боку голови Держлісагентства Володимира Бондаря, мені довелося піти у відпустку по догляду за дитиною. Виконувати обов’язки директора поставили пана Касьяненка, який не був моїм заступником, його прислали з іншого лісгоспу, і почалися масові вирубки лісу. Після того, як змінилася влада, 18 червня цього року я вийшов з відпустки і наказав провести раптову ревізію, яка привела мене у жах», - зазначив Чагаровський.

Директор лісгоспу заявив, що збитки, встановлені ревізією, склали 112,5 млн грн. «Це 11 тис. 734 кубометра деревини або 50 тис. якісних дерев», - наголосив Чагаровський.

За його словами незаконні порубки деревини маскувалися під санітарно-вибіркову рубку, коли спилюють хворі, сухостійні дерева, або ті, які заважають рости іншим деревам.

Чагаровський підкреслив, що насправді, вирубували цілком здорові дуби під виглядом хворих дерев, а натомість залишали хворі. Таким чином було спиляно 9 залізничних составів по 30 вагонів, які «поїхали у невідомому напрямку».

Руслан Чагаровський вважає, що до цих оборудок причетні Олександр Касьяненко, який був т.в.о. директора Жовтневого лісгоспу, допоки Чагаровський був у відпустці по догляду за дитиною, також майстер лісу і бригади, що займались незаконною вирубкою лісу, та старший майстер лісу. «Але я впевнений, що там була кругова порука і що керівництво держлісагенстства, починаючи із самого високого, теж причетне», - підсумував він.

Також, у прес-конференції  брав участь член робочої групи з питання реформування підходів до управління лісовими ресурсами при Міністерстві агрополітики України Данііл Маландій.

Як повідомляв УНІАН, 17 липня президент України Володимир Зеленський, перебуваючи з візитом на Харківщині, закликав правоохоронні органи вирішити проблему з незаконною вирубкою лісу.

Під час робочої поїздки до Харківської області президент оглянув ділянки незаконної вирубки лісу та розробки піщаного кар'єру під Харковом, після чого провів нараду з питань боротьби з незаконною природно-ресурсною господарською діяльністю в регіоні.