Директор Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр Альберт Фельдман вважає, що територія старого єврейського кладовища має отримати статус національного заповідника.

Київ. 26 вересня. УНІАН. Представники єврейських організацій висловили стурбованість з приводу забудови місць старих єврейських поховань в Умані і закликають зберегти їх.

Про це вони повідомили на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Президент Міжнародного благодійного фонду імені Рабі Нахмана з Бреслава Натан Бен Нун нагадав, що «сьогодні за рахунок хасидів, за рахунок хасидських рухів Умань знаходиться на всесвітній карті, і це дуже відома точка, відоме місто».

«Спільно з організацією «Атра Кадіша», яка займається єврейськими кладовищами, Фонд Рабі Нахмана займається тим, щоб максимально сприяти розвитку Умані й України», - зазначив він і додав, що головним завданням фонду є максимальне збереження спадщини.

У той же час президент фонду підкреслив, що після спеціального дослідження організації «Атра Кадіша» з'ясувалося, що територія колишнього єврейського кладовища, яка розміщене біля місця паломництва - могили цадика Рабі Нахмана - забудовується.

«Те, що сьогодні відбувається з цими похованнями, зі збереженням пам'яті про людей, які там поховані, - це катастрофа. Від готелю до магазину, від магазину до магазину там лежать останки людей, кістки, які можна зафіксувати навіть поглядом, і які на даний час ніяк не зберігаються практично», - підкреслив Бен Нун.

При цьому він зазначив, що поки «таке знущання над останками людей триватиме, організації, які займаються розвитком Умані, з єврейської точки зору не можуть ні запрошувати туди інвесторів, ні запрошувати тих, хто готовий вкладати кошти в розвиток Умані, в будівництво там додаткових культових і сервісних установ».

Так, Бен Нун підкреслив, що влада має знайти спосіб «припинити подібне знущання над останками людей, над багаторічним місцем поховання євреїв».

У свою чергу координатор між хасидської громадою і президентом США Дональдом Трампом Давід Моше Нідерман зазначив, що на старому єврейському кладовищі в Умані поховано близько 30 тисяч євреїв. Він висловив думку, що за останні 5-6 років в Умані спостерігається «жахливий процес осквернення релігії, осквернення кладовища».

«Ми звертаємося до муніципальної влади, ми звертаємося до федеральної влади: вони повинні виконати свій обов'язок. І перший обов'язок будь-якого уряду - це стежити за тим, щоб людська гідність було найголовнішим, найважливішим», - сказав Нідерман.

Він підкреслив, що «десакралізація, осквернення має негайно припинитися».

Разом з тим голова Єврейського агентства в Нью-Йорку (США) Сем Штерн заявив, що старий єврейський цвинтар в Умані «має бути оголошено культурною спадщиною, і цю культурну спадщину потрібно охороняти, зберігати, а не руйнувати».

Крім того, директор Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр Альберт Фельдман висловив думку, що така ситуація складається, в першу чергу, через відсутність «певної юридичної форми, яка могла б визначити, де можна сьогодні проводити будівництво і де не можна».

«Старе єврейське кладовище в Умані було зруйноване нацистами. Хоч, насправді, перші етапи руйнування відбувалися ще до Другої світової війни. У цьому сенсі і нацистський, і комуністичний режим зробили спільно дії, які в результаті привели до того, що неможливо сьогодні точно визначити, де закінчується старий єврейський цвинтар, на якому поховані згадані тут уже жертви як Коліївщини, так і нащадки євреїв Умані, які там проживали довгі століття», - зазначив він.

Таким чином, пояснив Фельдман, влада сьогодні не знає, де закінчується кладовище, і не має повноважень для того, щоб обмежувати там будівництво.

«Однак, єврейські організації, які займаються збереженням кладовищ, досить чітко визначили, де знаходилося кладовище, де воно закінчується, де його межі ... На даний час необхідно вимагати від центрального уряду, і від міської влади, і від обласної влади дуже конкретних дій, які б визначили ці самі межі, і це місце набуло б нового юридичного формату», - вважає він.

На думку Фельдмана, необхідно вимагати від центральної влади, профільного міністерства, Офісу президента і Верховної Ради «оголошення певної території, яка виявлена за допомогою єврейських організацій, єврейським некрополем жертв Коліївщини або старим єврейським цвинтарем, і надання йому статусу національного заповідника».

Директор інституту підкреслив, що існує юридична формула, яка «дала змогу свого часу територію, що прилягає до Бабиному Яру, оголосити таким національним заповідником, поширити фактор неможливості будівництва, використання даної території, тому що на ній розміщені невпізнані або впізнані поховання, і перетворення її в національний заповідник, і надання цьому додаткового поняття «некрополь».

Фельдман зазначив, що Інститут Голди Меїр готовий надати допомогу в розробці законопроекту про надання місця в Умані, де знаходилося старе єврейське кладовище, статусу «національного заповідника, некрополя, єврейських жертв Коліївщини і Другої світової війни».

Також голова організації «Атра Кадіша» з порятунку єврейських поховань Хізкія Калманович уточнив, що вони хочуть звернутися до центральної влади з проханням створити спільний комітет із запобігання оскверненню кладовища.

«Ми хочемо створити спільний комітет, в якому братимуть участь єврейські організації», - сказав він.

Як відомо, в Умані Черкаської області знаходиться могила засновника Брацлавського хасидизму - цадика Рабі Нахмана. Щороку восени до Умані прибувають прочани-хасиди з різних країн для святкування Нового року за іудейським календарем - Рош-га-Шана. Цього року святкування пройде з 29 вересня по 1 жовтня.