У рамках фестивалю, який проходитиме з 5 по 9 жовтня у столиці, свої найкращі вистави представлять театральні колективи з 18 країн світу.

Київ. 26 вересня. УНІАН. У Києві 5 жовтня офіційно відкриють ІІІ Міжнародний фестиваль театрів ляльок «pUp.pet» театралізованим дійством на вулиці Хрещатик.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила директор фестивалю «pUp.pet» Ірина Чернікова.

Відео дня

За її словами, фестиваль стартуватиме о 19.00 театралізованим парадом за маршрутом «Майдан Незалежності - Київська міська державна адміністрація». У ході братимуть участь театральні колективи-учасники фестивалю, активісти громадського життя столиці. Також учасниками параду будуть ляльки та улюблені герої із дитячих і дорослих вистав. Очолюватиме святковий кортеж велетенський чотириметровий «Замок на горі» – символ щорічного об’єднання лялькарів світу.

«Основний акцент цьогоріч ми вирішили зробити на відкритті нашого міжнародного фестивалю», - зазначила Чернікова.

Вона додала, що для створення дійства було запрошено відомого режисера, хореографа-постановника Миколу Коваля.

Присутній на прес-конференції Коваль зазначив, що вже працював над подібним парадом на проекті Майдан’s, але вперше робитиме це з такою кількістю колективів, які залучені до шоу-відкриття «pUp.pet». «Але нам дуже цікаво, і ми хочемо зробити це дуже красиво і феєрично, на високому професійному рівні, не гірше, ніж відкриття якогось фестивалю у Китаї», - сказав він.

За словами Коваля, парад триватиме близько 40 хвилин, за цей час буде представлено 8 блоків. «У кожному блоці ми заявляємо всіх персонажів, всіх казкових мешканців театрів-учасників і театрів-гостей фестивалю. Кожен блок буде як окрема казка. І кожен блок у нас буде доповнений хореографією, тобто задіяні будуть хореографи, танцівники, артисти цирку», - зазначив він.

Чернікова звернула увагу, що основною метою фестивалю є об’єднання дітей і молоді навколо театрального мистецтва. За її словами, у рамках фестивалю з 5 по 9 жовтня у столиці України свої найкращі вистави представлять театральні колективи з 18 країн світу. Так, зі своїми найкращими виставами до Києва приїдуть театральні колективи Білорусі, Бельгії, Грузії, Ірану, Іспанії, Китаю, Колумбії, Литви, Німеччини, Польщі, Сербії, Угорщини, Франції, Хорватії.

«Цьогорічний фестиваль розширив свої межі. Вперше участь в цьому фестивалі беруть творчі колективи з Італії, Японії, Швеції. Також до нас доєдналися відомі колективи з нашого міста», - зазначила вона.

Цього року кияни та гості столиці зможуть у рамках фестивалю переглянути більше 20 вистав. Покази відбуватимуться на сценах чотирьох театрів: Київського академічного театру ляльок, Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва, Київського муніципального академічного театру ляльок на Лівому березі Дніпра та Київського академічного театру юного глядача на Липках.

Як повідомила координатор міжнародної співпраці фестивалю «pUp.pet» Дар'я Іванова-Гололобова, 6 та 8 жовтня відбудуться вистави «open-air». Зокрема, 6 жовтня буде представлено «театр одного глядача» від учасника з Японії. «Це моновистава, яку будемо демонструвати зранку біля нашого театру (Київського академічного театру ляльок – УНІАН). Секрет цих вистав полягає в тому, що вони тривають 3 хвилини, але вони розраховані тільки на одного глядача. Тобто, ви повністю поринаєте в чудернацький світ вистави», - зазначила Іванова-Гололобова.

8 жовтня о 21:00 на Контрактовій площі відбудеться відкритий перформанс «Peregrinus» від лідеру театрів вуличного мистецтва Європи – польського театру «КТО».

Зазначалось, що цьогоріч буде багато вечірніх вистав – вистав для дорослих, які проходитимуть щодня. Загалом представлено вистави для глядачів віком від 3 років.

За словами члена журі фестивалю Сергія Васильєва, «pUp.pet» є найбільшим серед фестивалів театрів ляльок України та один із масштабніших у Європі.

«Одна з великих, помітних чеснот цього фестивалю - це те, що він пропонує подивитись на театр ляльок, як на абсолютно унікальне і дуже особливе мистецтво, що має дуже багато художніх мов, підходів, форм. І програма якраз цього фестивалю дуже цікава тим, що тут є дуже різноманітний театр – від театрів маски і завершуючи якимось дуже наївним театром, театром ритуальним, пов’язаним з якимись архаїчними традиціями. Бачимо тіньовий театр, театр картинок, театр, який суміщає ляльку і актора… Тобто, в цій програмі є вистави і для різних смаків, і для різних вікових категорій глядачів», - прокоментував він.

Як повідомлялось, організаторами фестивалю виступають: ТВЗК Київський академічний театр ляльок, Громадська організація «Український центр Міжнародної спілки діячів театру ляльок «Уніма-Україна». Проходить він за підтримки Департаменту культури КМДА.