Змінився підхід до формування нецінових критеріїв відбору тендерних пропозицій у системі Prozorro.

Київ. 25 вересня. УНІАН. Нова редакція закону про публічні закупівлі дозволить замовникам у системі Prozorro встановлювати критерії якості та екологічності товару, що прискорить досягнення Україною стратегії сталого розвитку, за якої мінімізується використання шкідливих для навколишнього середовища речовин.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олександр Мариковський.

Відео дня

«Поправки до закону полягають у тому, щоб одними з критеріїв у тендерних закупівлях були ресурсоефективність і екологічність, які встановлені сертифікованими агентствами, товарів, робіт і послуг. Це важливо для забезпечення стратегії сталого розвитку», - сказав він.

За словами депутата, стратегія сталого розвитку має забезпечити регуляцію ресурсів природного походження, щоб мінімізувати використання шкідливих речовин і максимізувати те, що сприяє економії природних ресурсів.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Роксолана Підласа зазначила, що ухвалений депутатами закон є другою закупівельної революцією.

«Ми змінюємо підхід до формування нецінових критеріїв відбору і ми робимо так, щоб бюджетні установи та замовники віддавали більшу перевагу співвідношенню між ціною і якістю. За три роки застосування закону про державні закупівлі ми побачили, що в суспільстві поширена думка, що в Prozorro можна закуповувати лише дешеві і неякісні товари, оскільки ціна є єдиним критерієм оцінки пропозиції, але це не так», - сказала депутат.

За інформацією Підласої, в законі також упроваджено нове поняття оцінки вартості життєвого циклу, яке являє собою вартість товару плюс вартість подальшого обслуговування.

На думку керівника проектів Reform Support Team у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Андрія Телюпи, критерій вартості життєвого циклу спрямований на професіоналізацію сфери закупівель.

«Тобто, ми також працюємо над тим, щоб представники всіх публічних органів і підприємств були більш професійними. Ми переводимо замовників від тендерних комітетів на застосування поняття "уповноважена особа на проведення закупівель." Саме цей фахівець буде нести персональну відповідальність за закупівлю», - сказав експерт.

Телюпа пояснив, що також для закупівлі простих товарів передбачено застосування централізованих закупівельних операцій і такого інструменту, як електронні каталоги «Prozorro. Market».

При цьому експерт UN Environmental з постійних публічних закупівель Світлана Берзіна зазначила, що екологічні критерії товарів конче важливі, оскільки Україна за факторами впливу на населення саме екологічних чинників, які викликали смерть громадян, посідає друге місце після Російської Федерації в світі.

За словами Берзіної, дослідження ООН показало, що найбільш пріоритетними галузями для України, де закупівлі потребують введення екологічного критерію, є хімічна промисловість, деревообробна, текстиль та папір.

«98% відходів на території нашої країни - це не побутові відходи, а відходи промисловості, які необхідно утилізувати, але це ж і є сировиною. У світі є безліч прикладів будівництва мостів і доріг із шлакових матеріалів. По-перше, ми природним способом використовуємо ресурси, не руйнуємо екосистеми і економимо колосальну кількість бюджетних коштів... також це рішення проблем регіонів, забруднених цими самими відходами», - сказала експерт.

Світлана Берзіна також зазначила, що її організація проводить безкоштовні консультації для замовників з приводу роботи в системі Prozorro з урахуванням внесення нецінових критеріїв.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня Верховна Рада ухвалила закон № 1076 «Про внесення змін до Закону України «Про державні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення державних закупівель», яким знижується рівень допорогових закупівель у системі Prozorro до 50 тис. грн з 200 тис. грн.

Народний депутат України Роксолана Підласа, доповідаючи за законопроектом, наголосила, що після ухвалення цього документа купувати у «своїх» стане набагато складніше, а корупції в закупівлях буде набагато менше.