Голова правління ІнАУ вважає, що ухвалення відповідного законопроекту істотно спростить діяльність телеком-операторів.

Київ. 20 вересня. УНІАН. Інтернет Асоціація України закликає уряд і органи місцевого самоврядування прийняти відповідні правила і методики для виконання Закону «Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергії з метою розвитку телекомунікаційних мереж» і прискорити процес ухвалення законодавчих змін щодо функціонування та регулювання телекомсфери, що дозволить бізнесу ефективно розвиватися.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління ІнАУ Анатолій П'ятников.

Відео дня

«Фундаментальне питання залишилося лише одне - це доступ до інфраструктури і до власності, якою розпоряджаються комунальні підприємства. Тобто фактично чиновники, які на службі у суспільства. Від виконання норм закону вони послідовно ухиляються. Ухиляються від виконання закону в принципі. Причому це питання стосується не лише Києва, закон не виконується всіма муніципалітетами (за невеликими винятками) по всій території України», - заявив він.

За словами П'ятникова, в Україні одне з найкращих співвідношень ціна-якість доступ до мережі Інтернет, проте ця ситуація на даний момент опинилася під загрозою, оскільки місцева влада ігнорує вимоги Закону України «Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергії з метою розвитку телекомунікаційних мереж», що значно гальмує розвиток телекомунікаційних мереж і призводить до погіршення сервісів доступу до мережі.

Голова правління ІнАУ також додав, що внесений на розгляд Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законів України про доступ до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики» №2042 від 03.09.2019 допоможе вирішити питання про доступ до телекомунікаційних мереж (у першу чергу, доступ до муніципалітетів) і регулювання телеком-сфери в цілому.

«Цього разу там (у законі - УНІАН) дійсно прямо написано, що закон поширюється не «на всіх, крім муніципалітетів», а «на всіх, включаючи муніципалітети», - зазначив він.

П'ятників вважає, що ухвалення відповідних законодавчих змін істотно спростить діяльність телеком-операторів.

Присутній на прес-конференції член правління ІнАУ Олександр Глущенко також наголосив на важливості ухвалення законодавчих змін щодо функціонування та регулювання телеком-сфери.

«Ще раз порушуємо актуалізацію проблеми, яка існує роками і нікуди не поділася. Всі заявки та гасла про діджиталізацію і «державу в смартфоні» можуть зіткнутися з проблемою ... Ми прямо говоримо, що нічого не вийде, тому що провайдери не зможуть побудувати доступ до абонента, не зможуть побудувати свою мережу, не буде ні оптики в будинок, ні інших технологій», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 18 вересня Верховна Рада України ухвалила закон про скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, в сфері телекомунікацій.

Довідка УНІАН. Інтернет Асоціація України (ІнАУ) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та інформаційно-комунікаційних технологій, яке об'єднує понад 170 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи в частині розробки і коригування законодавчої, а також нормативної бази України в телеком-сфері.