За їхньою інформацією, зараз щонайменше 120 тис. співробітників силових структур стоять у черзі на отримання житла.

Київ. 19 вересня. УНІАН. Громадські активісти розробили концепцію забезпечення житлом усіх військовослужбовців протягом 5 років, оскільки робота Міністерства оборони в цьому напрямку є неефективною.

Про це повідомив голова правління громадської організації «Доступне житло - Київ» Євген Пінчук на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Ми розробили концепцію, яка передбачає два основних джерела для закриття черги на житло протягом п'яти років. Ми пропонуємо це зробити шляхом залучення бюджетних коштів, використання механізмів державно-приватного партнерства», - сказав він, додавши, що в разі збереження існуючої системи закупівлі житла черга на отримання зростатиме.

Пінчук зазначив, що зараз щонайменше 120 тис. співробітників силових структур стоять у черзі на отримання житла.

«Плюс МВС, СБУ та інші військовослужбовці, яких держава повинна забезпечити житлом, то вийде щонайменше 120 тис. осіб. Із цієї кількості 48 тис. військовослужбовців Міноборони. Черга зростатиме, тому що люди отримали статус учасника АТО і можуть претендувати на отримання квартири», - сказав він.

Пінчук зазначив, що останніми роками держава виділяє близько 700 квартир на рік.

«Наймасштабнішим був 2006 рiк. Тоді було забезпечено понад 5 тис. квартир. Із того моменту рівень забезпечення житлом знижувався», - підкреслив він.

За словами Пінчука, щоб закупити квартири за собівартістю для 48 тис. осіб, необхідно мінімум 26,4 млрд грн.

«При нинішньому рівні фінансування - 850 млн грн - потрібні десятиліття. Тому ми й розробили концепцію. Вона передбачає, що держава виділятиме 1 млрд на рік. У підсумку вийде 5 млрд за п'ять років. Іншу частину коштів передбачається взяти шляхом створення Військово-фінансової будівельної компанії, яка працюватиме на умовах державно-приватного партнерства», - сказав він.

Пінчук зазначив, що таким чином Міноборони зможе отримувати 50% квартир будинку за собівартістю.

Крім того, за його словами, разом із впровадженням нових механізмів забезпечення житлом необхідно боротися з корупцією.

«Кілька днів тому закінчилась перевірка Державною аудиторською службою діяльності Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України. Нам вдалось отримати її результати. Також ми отримали довідку щодо планів із придбання житла для військовослужбовців на наступний рік. Із цих документів зрозуміло, що аудит прикриває діяльність деяких осіб Головного квартирно-експлуатаційного управління», - сказав він, додавши, що Міноборони закуповує житло вище за ринкову вартість.

«Ми звертались ще до перевірки Держаудитслужби. Ми просили, щоб вони перевірили завищення ціни. Приміром, звичайна людина купує квадратний метр за 500 доларів, а Міноборони оптом купує за 800 доларів. При власному будівництві Міноборони схожа ситуація. Приміром, будинок кошторисною вартістю 38 мільйонів. За документами витрачено 28 мільйонів. Приїжджаєш на місце, а там нічого немає. Тобто проста інвентаризація незавершеного будівництва покаже, що є корупційні порушення», - зазначив Пінчук.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Міноборони заявляли, що цього року на будівництво та реконструкцію житла і казарм для військовослужбовців передбачено 3,106 млрд грн.