Також фахівці наголосили на необхідності заборони продажу державних і комунальних земель сільгосппризначення та продажу сільгоспземель іноземцям.

Київ. 17 вересня. УНІАН. Перед запуском ринку землі в Україні необхідно створити державну земельну іпотечну установу для забезпечення доступного кредитування фермерів, а також забезпечити місцевим громадам першочергове право на викуп земельних ділянок.

Про це заявив голова ГС "Аграрний союз України" Геннадій Новіков на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

"Найкраще для України - це створення іпотечної установи, чого ми й вимагаємо, яка дозволяла б фізичній особі-фермеру прийти і під заставу взяти кредит довгостроковий і викупити землю у пайовика, якщо йому захотілося її продати", - сказав Новіков.

Він додав, що подібну установу також зможуть використовувати й органи місцевого самоврядування як представники держави, накопичуючи земельний банк громад, оскільки при розвитку органів місцевого самоврядування та подальшій децентралізації єдиним і найбільш надійним ресурсом місцевого самоврядування, на думку Новікова, буде саме земля.

"Тому наша позиція державна, проукраїнська, і якщо ми її приймемо - Україна залишиться важливим гравцем на світовому продовольчому ринку. Якщо ж іноземці почнуть купувати землю, Україна залишиться за бортом цих процесів", - зазначив він.

Президент Всеукраїнської громадської організації "Асоціація приватних фермерів та землевласників України" Микола Стрижак заявив, що першочерговим правом на викуп українських земель мають володіти саме українські фермери, а також місцеві громади.

"У нас розроблена база - концепція розвитку фермерства в Україні, й вона два роки діє. На жаль, у бюджеті на 2020 рік ми не бачимо, що там розвивається фермерство, тим більше, не бачимо жодного рядка, де підтримуються особисті селянські господарства - а це практично ті, з кого можуть вирости майбутні фермери. І якщо всього цього не буде, то практично зупиниться розвиток всього фермерства", - підкреслив Стрижак.

Керівник Інституту громадського управління Віктор Жердицький акцентував, що для успішного запуску ринку землі сільськогосподарського призначення державі необхідно посилити боротьбу з рейдерством, а також посилити роботу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

"У нас на сьогоднішній день 20% земель не занесені до кадастру. У нас на сьогодні ці ділянки не розмежовані "в натурі". У нас на сьогодні фермерів вбивають і не існує ніякої влади в Україні, яка б поставила їх (ділків - УНІАН) на місце, тому що місцева влада їх кришує і бере участь у розподілі. Куди відкривати ринок землі? Нам Світовий банк і нові чиновники кажуть, що вони придумали хороший механізм - виділити кошти на здешевлення кредитів і аж 2,2 тис. фермерів зможуть щорічно звернутися за цією послугою. Це при тому, що у нас 46 тис. фермерів на сьогодні, але лише 2,2 тис. зможуть звернутися", - зазначив Жердицький.

Учасники прес-конференції також наголосили на необхідності заборони продажу державних і комунальних земель сільськогосподарського призначення та продажу сільгоспземель іноземцям, а також необхідність встановити обмеження на концентрацію ділянок у руках одного власника.

До того ж, вони зазначили, що протягом перших п'яти років доступ до ринку сільгоспземель мають отримати лише фізичні особи - громадяни України із запровадженням сертифікації сільськогосподарської діяльності та обмеженням площі "в одні руки" до 200 га. При цьому в подальшому, за необхідності, доступ до ринку сільгоспземлі в Україні зможуть отримати фермерські господарства, юридичні особи, які мають статус сільськогосподарського виробника останні три роки, засновниками яких є виключно громадяни України з обмеженням щодо власності та використання сільськогосподарської ділянки площею не більше 5 тис. га.

Як повідомляв УНІАН, Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

3 серпня Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення орієнтовно планується на літо наступного року. Він додав, що до цього часу уряд спільно з Нацбанком має зробити кредитування в гривні значно дешевшим, ніж зараз, - взяти кредит можна буде під 14-15% у гривні. Прем'єр пояснив, що уряд має намір знизити ставки за кредитами загалом і зробити їх дешевшими саме для купівлі земельної ділянки, щоб українці мали більш вигідні умови, ніж їхні іноземні конкуренти.