Унікальність закладу полягає в його мультидисциплінарності, тому не потрібно запрошувати суміжних спеціалістів, вони всі на місці та беруть активну участь у веденні дитини.

Київ. 13 вересня. УНІАН. У Києві відкрито перший дитячий паліативний стаціонар при ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології ім. академіка О. М. Лук’янової НАМН України.

Про це та про важливість допомоги невиліковно хворим дітям повідомили учасники прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Коли ми говоримо про створення паліативної допомоги, це не означає, що тепер всі невиліковно хворі діти будуть помирати в паліативних центрах. Ми говоримо про те, що буде надаватися така допомога, яка дозволить дитині гідно піти з життя. Нам про це треба також говорити. Є невиліковні хвороби, і треба все зробити, щоб вилікувати дитину, але досить часто це перетворюється в залікування або доведення до смерті. І в дитини також мають бути свої права. Дитина також має право на те, щоб почути правдиву інформацію про свій стан здоров’я. Вона також повинна мати право на те, щоб це було зроблено в належний спосіб», - сказав уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба.

За його словами, сьогодні кілька тисяч дітей перебувають в інституційних закладах.

«Це заклади для дітей з інвалідністю системи Міністерства соціальної політики, це будинки дитини системи охорони здоров’я, де кілька тисяч, які невиліковно хворі у важкому стані перебувають без належної батьківської підтримки лише тому, що батьки зіштовхнулися з тим, що вони не можуть мати доступ до такої допомоги за місцем проживання, і вони змушені були віддати таку дитину до інтернатного закладу. Статистика говорить про те, що досить часто для дітей це пришвидшує їхню смерть», - зазначив Кулеба.

«Ми вирішили відкрити відділення, де зможемо активно втрутитися в лікувальний процес з самого початку постановки такого діагнозу, що ця дитина є паліативною», - сказала головний лікар ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології ім. академіка О. М. Лук’янової НАМН України» (ІПАГ) Любов Слєпова.

Вона додала, що унікальність відділення полягає в тому, що інститут – мультидисциплінарний, тому не потрібно запрошувати суміжних спеціалістів, вони всі на місці та беруть активну участь у веденні дитини.

«Ми дуже сподіваємося, що цей маленький проект є лише невеликим початком розвитку цього великого напрямку», - додав представник фонду Герберта Степіча (Австрія) Санін Мерджан.

Спікери повідомили таокж, що відділення при ІПАГ стане першим в Києві дитячим стаціонаром і одним із перших в Україні оснащеним апаратами, що забезпечують інтенсивну терапію, здатним забезпечити реанімування, апаратами респіраторної підтримки та моніторингу стану пацієнтів і забезпечувати перебування мами чи тата поряд з дітьми. Дякуючи сильному хірургічному відділенню інституту, паліативні пацієнти зможуть отримувати послуги встановлення гастростом, трахеостом та ін.

Після прес-конференції журналістів запросили на відкриття дитячого стаціонарного паліативного відділення на 5-6 місць при ІПАГ.