Учасники прес-конференції закликали владу вплинути на незаконну, на їхню думку, забудову заплави річки і захистити гроші інвесторів.

Київ. 12 вересня. УНІАН. Екологи та представники громадськості закликають владу зупинити незаконну, на їхню думку, забудову заплави річки Ірпінь, що може призвести до екологічної катастрофи.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив громадський діяч і директор юридичної компанії «Правоексперт» Сергій Гапон.

Відео дня

«Ці земельні ділянки заплави річки Ірпінь мають цільове призначення - для ведення сільськогосподарської діяльності та, згідно з висновками державної виконавчої влади, їх забудова суттєво погіршить екологічний стан і фактично може навіть створити екологічну катастрофу», - сказав він.

Гапон навів кілька основних аргументів, чому будь-яке будівництво в межах заплави річки Ірпінь є неможливим.

«По-перше, це будівництво розташоване за межами міста Ірпінь, що підтверджується як інформацією органів Держгеокадастру, так і колишнім заступником міського голови Ірпеня Дмитром Христюком, а також Київською обласною державною адміністрацією», - повідомив він.

По-друге, за словами юриста, землі заплави річки належать до особливо цінних земель сільськогосподарського призначення та, відповідно, Ірпінська міська рада не мала права змінювати їхнє цільове призначення.

По-третє, земельні масиви в межах заплави річки Ірпінь не підлягають забудові згідно з висновками органів виконавчої влади у сфері екології («Київводресурси»).

Голова національної екологічного ради України Олександр Чистяков, який також був присутній на прес-конференції, повідомив, що річка Ірпінь - це наочний приклад тої ситуації, яка відбувається з усіма водоймами України.

«За останні 25 років з карти України зникло понад 10 тисяч малих річок. Ми вважаємо, що ставлення до водних ресурсів країни не просто нераціональне, воно часом злочинне», - наголосив Чистяков.

Він зазначив, що останні 20 років практично не проводяться меліоративні роботи з розчищення витоків малих річок, вони замулюються, пересихають. Це ускладнюється ще тим, що останніми роками спостерігається дуже серйозне маловоддя, коли річки наповнюються тільки на 70% від норми.

Учасники прес-конференції закликали владу вплинути на незаконну, на їхню думку, забудову заплави річки і захистити гроші інвесторів.

«Хотілося б, щоб сьогодні, маючи таку довіру від людей, сьогоднішня влада зробила все можливе, щоб люди були захищені законом, були захищені владою і не боялися вкладати і інвестувати гроші в будівельні проекти», - заявив голова громадської організації «Захист інвесторів» Денис Шинкаренко.

На даний момент, за словами учасників прес-конференції, відкрито кримінальні провадження за фактом перевищення службових повноважень при ухваленні рішення про затвердження Детального плану території ще в 2016 році (один із етапів зміни цільового призначення земель заплави на землі під багатоповерхову забудову).

Ще одне кримінальне провадження стосується факту незаконної зміни цільового призначення земель заплави річки Ірпінь сільськогосподарського призначення площею понад 18 га на землі під багатоповерхову забудову шляхом зловживання службовим становищем.