За інформацією громадськості, підприємство списувало цей газ на виробничо-технічні втрати.

Київ. 9 вересня. УНІАН. Представники громадської організації "Антимонопольне об'єднання громадян України "Термінатор" просять правоохоронні органи домогтися притягнення до відповідальності керівника «Запоріжгазу», під чиїм керівництвом здійснюється несанкціонований відбір газу через списання його на виробничо-технічні втрати (ВТВ).

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив громадський активіст,  засновник ГО «АОГУ «Термінатор» Віталій Івхов.

За його словами, після того, як у 2014 році був призначений новий керівник «Запоріжгазу», різко зросли обсяги газу, які підприємство відносить на виробничо-технічні втрати.

«Відбулася цікава річ - кількість аварійних втрат газу в 2014 році драматично зросла порівняно з попередніми роками: у 2012 році - це 8 млн кубометрів, а в 2014 - 33 мільйони. Тобто підприємство під його керівництвом констатувало на папері факт збільшення втрат у 4 рази», - сказав Івхов.

За його словами, не без допомоги громадській організації такі дані почали аналізувати правоохоронні органи. Івхов також зазначив, що подібні ситуації з незаконним відбором газу стосуються й інших газорозподільних компаній групи бізнесмена Дмитра Фірташа.

«Слідчий СБУ порівняв те, що написано на папері, з реальністю. Вони зафіксували, що в місцях, де за паперами аварія тривала годинами, - взагалі не було слідів пошкодження труб або вони не відповідали реальності. Навіть аварійні машини не мають записів про виїзд і немає витрат на товарно-матеріальні цінності... У матеріалах справи, які дійшли до суду, була зафіксована фальсифікація», - зазначив Івхов.

За його словами, для того, аби справа не розглядалася в суді, з боку обвинуваченої сторони проводились активні дії: пікети під «Нафтогаз України» і Генпрокуратурою.

«Це постійний опір з боку державних органів, щоб не бачити і не розслідувати, і так далі. Загальна картина: людина, яка була звинувачена, її випустили, а загальна сума заборгованості облгазів «Нафтогазу» становить 35 млрд грн», - зазначив Івхов.

Також він заявив, що після вивчення договорів, за якими бізнесмен Дмитро Фірташ став власником «Запоріжгазу», є підстави припускати, що наявні порушення дають можливість оскаржити право власності і повернути підприємство державі.

«Уважно вивчивши договори, за якими Фірташ став власником цих облгазів, ми маємо абсолютну впевненість, що зараз є можливість закрити договори і повернути всі облгази у власність держави. Отримано докази, принаймні, для повернення 25% пакета акцій «Запоріжгазу» державі», - сказав активіст.

Як зазначив на прес-конференції голова і засновник ГО «АОГУ «Термінатор» Юрій Щуклін, облгази звітують за отримані обсяги тільки перед Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), яка має всі дані про можливі порушення.

«НКРЕКП у своїх актах перевірки вказувала на втрати, вказувала на списання, що вони перевищують норми, але на цьому далі її функції обмежувалися. Бездіяльність НКРЕКП призвела до наступного кроку, що досі не розслідується. Після того, як схема 4-го кварталу 2014 року була визнана фіктивною, і в 2015 році вони не змогли малювати ці аварії, то тільки в жовтні того самого року один «Запоріжгаз» відібрав 11 млн кубометрів газу для ВТВ », - сказав він.

Щуклін зазначив, що протягом року його організація просила НАБУ порушити справу з приводу несанкціонованого відбору газу. Навіть після рішення Солом'янського суду м. Києва, яким НАБУ зобов'язали порушити справу, просувань у розслідуванні справи не спостерігається.

«Це призвело до того, що на кінець 2016 року борги облгазів «Нафтогазу» становили 3,5 млрд за газ для ВТВ, тобто вони його взяли, нібито втратили і не оплатили. З населення ВТВ, вкладені в тариф на транспортування, вони успішно взяли, розрахувалися зі своїми трейдерами, а з нашим національним постачальником вони не розраховуються з 2015 року», - сказав активіст.

При цьому Щуклін пояснив, що всі розрахунки, на підставі яких були зроблені висновки, аналізувалися на основі звітів самих облгазів, які вони подають в НКРЕКП, де вказано, де береться газ, скільки, і скільки грошей було заплачено.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2018 року "Нафтогаз" закликав керівництво країни вирішити проблему багатомільярдних неплатежів за газ з боку облгазів, більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу.

В "Нафтогазі" вважають, що Кодекс газотранспортної системи в його нинішній редакції покликаний закріпити як монополізм облгазів на регіональних ринках, так і можливість для них безкарно займатися несанкціонованим відбором, тобто крадіжками, газу.