Київ. 15 квітня. УНІАН. Асоціація «Український екологічний альянс» («Укрекоальянс») вважає за необхідне гармонізувати вітчизняне законодавство у сфері поводження з відходами зі стандартами Європейського Союзу, серед яких важливою є жорсткіша адміністративна відповідальність за правопорушення у даній сфері.

Про це під час круглого столу в УНІАН повідомив генеральний директор «Укрекоальянсу», депутат Київської міської ради Олег Костюшко.

«Найголовнішим на сьогодні - це імплементувати європейські тренди, які існують у європейському законодавстві, в українське. Наприклад, підвищити відповідальність за порушення у сфері поводження з відходами, впровадити роздільне збирання тощо», - сказав Костюшко.

Відео дня

Серед необхідних напрямів розвитку законодавства у сфері поводження з відходами він виділив уніфікацію термінології законодавства та уніфікацію вагової та облікової політики в сфері поводження з відходами, а також впровадження роздільного збору побутових відходів, підвищення інтересу до використання відходів як енергоефективного ресурсу та впровадження принципу розширеної відповідальності виробника.

Крім того, асоціація пропонує спростити процедуру укладання договорів з надання послуг з обробки та утилізації відходів, підвищити вартість таких послуг, а також внести зміни в саму систему тарифоутворення, зокрема виділити послуги поводження з відходами із загальної плати за утримання прибудинкової території, впровадити окрему тарифікацію кожної складової процесу поводження з відходами, зокрема збирання, сортування, переробки та захоронення.

«Важливо уніфікувати стандарт обліку відходів, оскільки одні обраховують у тоннах, інші обраховують у кубометрах, важливо прийти до єдиного знаменника, наприклад обраховувати це в абсолютних тоннах як найбільш точній одиниці виміру», - наголосив Костюшко.

Ряд інших провідних фахівців у сфері переробки відходів, присутніх на круглому столі в УНІАН, зійшлися на думці про необхідність реалізації інформаційної стратегії, метою якої є донесення важливості поводження з відходами як до населення, так і до уряду з метою ухвалення конкретних політичних рішень.

«Населення не бере участі в обговоренні екологічних програм, оскільки воно не поінформоване... Населення не готове самостійно вкладати кошти в екологічно безпечне поводження з відходами, тому необхідно розробити стратегію для того, щоб населення мало уявлення про те, як правильно поводитися з відходами», - сказав головний радник компанії «Укрвторенергоресурс» Роман Подобед.

Як повідомляв УНІАН, раніше асоціація «Український екологічний альянс» виступила з ініціативою створення комплексного механізму поводження з відходами, що включає законодавче врегулювання, залучення інвестицій та розвиток соціальної відповідальності.

Кабінет міністрів України на засіданні 18 березня скасував урядову постанову №915, яка регламентує створення державного підприємства «Укрекоресурси», яке має монопольне право на утилізацію тари в країні.

За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, дане рішення дасть змогу лібералізувати ринок утилізації відходів і створити до 10 тис. нових робочих місць.

Довідка УНІАН. Асоціація «Український екологічний альянс» є всеукраїнським об'єднанням організацій і компаній, основними напрямами діяльності яких є збір, знищення та переробка різних відходів, прибирання сміття, боротьба із забрудненням.

При цьому в асоціації представлено провідні підприємства-перевізники міста Києва.