Федієнко наголосив на важливості даного законопроекту для всієї телеком-галузі в цілому, а не тільки як законопроекту, що спричинив резонанс громадськості у положенні про регулювання IMEI-пристроїв або придбанні sim-карт.

Київ. 5 вересня. УНІАН. Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації має намір доопрацювати законопроект про електронні комунікації з представниками телеком-галузі.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

Відео дня

«Була домовленість, що ми працюємо з галузевими асоціаціями (над доопрацюванням законопроекту про електронні комунікації - УНІАН). Зараз тривають консультації з командою щодо того, що ми робимо далі з цим законопроектом», - повідомив він.

Федієнко наголосив на важливості даного законопроекту для всієї телеком-галузі в цілому, а не тільки як законопроекту, що викликав резонанс громадськості в положенні про регулювання IMEI-пристроїв або придбанні sim-карт.

У зв'язку з цим, заступник голови профільного IT-комітету також акцентував увагу на необхідності поновлення технологічних стандартів в майбутньому законопроекті.

«Це галузевої законопроект, який не змінювався 20 років. Тобто ми зараз живемо за стандартами 20-річної давнини. З огляду на те, що технологічні питання в нашій галузі змінюються щороку, якщо вже не щогодини, ми просто не можемо відставати від цього», - додав він.

Відповідаючи на запитання, чому було відкликано даний законопроект, присутній на прес-конференції експерт у сфері IT та телекомунікацій Олександр Ольшанський сказав, що законопроект містив дуже велику кількість спірних положень.

Ольшанський повідомив, що основна проблема була в тому, що закон про електронні телекомунікації має описувати дуже широку сферу діяльності.

«У старому законі було поділ на операторів, провайдерів і таке інше, а в новому законі все звели до одного поняття «телекомунікаційна мережа» і спробували в рамках цього поняття описати діяльність і операторів, і інтернет-провайдерів, і навіть питання, пов'язані з телебаченням", - сказав він.

Ольшанський також додав, що законопроект викликав велику кількість суперечок, як в інтернеті і соціальних мережах, так і в професійному середовищі телеком-галузі.

«У Фейсбуці більше обурення викликали норми щодо IMEI і sim-карт. У професійному середовищі більше запитань виникло до повноважень органу, що регулює ринок. Те, що комісія сама собі пише положення, контролює себе сама, карає теж сама. Штрафи, прописані там (у законопроекті - УНІАН) - це насмішка», - додав експерт.

Заступник голови правління Інтернет Асоціації України Олександр Савчук, також присутній на прес-конференції, серед іншого наголосив на важливості оперативного впровадження європейських директив у наше законодавство з метою виконання підписаних Україною міжнародних угод.

«Ситуація з ухваленням закону і імплементацією європейських директив у наше законодавство посилюється тим, що це має бути кінцевий у часі процес. Тобто існують терміни, протягом яких ми маємо їх впровадити. І подітися нам нікуди, ми зобов'язані це зробити, оскільки це міжнародні угоди, підписані Україною», - сказав Савчук.

Як повідомляв УНІАН, 29 серпня 2019 року група народних депутатів України запропонувала Верховній Раді зобов'язати операторів мобільного зв'язку надавати послуги зв'язку на підставі укладення договору з наданням абонентом своїх особистих даних, а також дозволити операторам блокувати доступ «сірих» мобільних пристроїв до своїх мереж.

4 вересня 2019 року віце-прем'єр-міністр України - міністр цифровий трансформації Михайло Федоров заявив, що за своєю ініціативою відкликав законопроект про електронні комунікації, що дозволяє блокування «сірих» мобільних пристроїв за IMEI-кодом.