Київ. 15 квітня. УНІАН. Представники бізнесу назвали найбільш корумпованими державними органами впродовж останнього півроку податкову службу (25%), Агентство земельних ресурсів (7,1%) і Державну автомобільну інспекцію (5,1%).

Про це йдеться в результатах дослідження «Рівень сприйняття корупції бізнесом» за підтримки Transparency International Україна, аудиторської фірми «ПрайсвотерхаусКуперс (Аудит)», GfK Ukraine і «ПриватБанку», результати якого було представлено на прес-конференції в УНІАН.

За підсумками дослідження, також до переліку найбільш корумпованих держорганів потрапили митниця (4%), Міністерство внутрішніх справ (4%), обласні адміністрації (3,7%), прокуратура (3,7%), міліція (3,2%), санітарно-епідеміологічна служба (2,9%), Державна реєстраційна служба (2,8%), суди (2,8%), пожежна служба (2,5%), медичні установи (1,7%), Державна архітектурно- будівельна інспекція (1,6%), міськвиконкоми (1,4%).

Серед галузей економіки, які найбільше піддаються впливу корупції, лідерами стали сільське господарство (-0,97 бала), промисловість (-0,76), торгівля (-0,73), транспорт і зв'язок (-0,61). На думку підприємців, найчастіше хабара вимагали при перевірці підприємств податковою службою, пожежною службою, і під час проведення операцій з ПДВ. Крім того, респонденти повідомляли про змушування до хабара чи оплати без квитанції зайвих послуг при взаємодії з органами МВС.

«Корупція становить загрозу національній безпеці, перешкоджає розвиткові бізнесу, зупиняє розвиток ефективного державного управління, зупиняє інвестиції. Я не налаштований настільки оптимістично, щоб розраховувати, що за три місяці чиновники, які брали хабарі, втечуть. Але вони зрозуміють, що цей процес відслідковується, і дає змогу чітко звернути увагу на конкретних осіб», - сказав заступник голови Адміністрації президента з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ Дмитро Шимків під час презентації. За його словами, будь-яка реформа повинна контролюватися за принципом сприйняття її ефективності суспільством, для чого й потрібне проведення таких досліджень.

Згідно з методологією дослідження, соцопитування проведено серед керівників українських підприємств для виявлення реального стану справ з корупцією в Україні після Революції гідності. «Ефективна боротьба з корупцією не буде досконалою, якщо не буде такого інструменту виміру, як відбуваються зміни. Цей зріз не відображає змін, що відбулися після скандалів у Державній фіскальній службі, але я дуже сподіваюся, що наступне наше дослідження, через три-чотири місяці, покаже, чи призведе кадрова перестановка в службі до змін. Ми беремо цей рівень як початковий, і зміна ситуації стане очевидною через квартал», - пояснив керівник Transparency International Україна Андрій Марусов.

За словами представника GfK Ukraine Дмитра Яблоновського, компанія контролювала репрезентативність вибірки підприємців для опитування та якість дослідження. «Вибірка більш як 2 тисяч респондентів є дуже значною і дає тільки невелику похибку. Ця вибірка дає можливість аналізу додаткових сегментів у розрізі областей, різних типів підприємств. Ми не просто говоримо загальну цифру, а можемо назвати конкретні випадки й проаналізувати, для яких регіонів і типів підприємств певні події найбільш характерні», - сказав він.

Присутній на презентації представник організатора дослідження - заступник голови правління «ПриватБанку» Дмитро Дубілет повідомив, що дослідження проводитиметься щоквартально. «Ми запропонували TI Україна, PwC Україна і GfK Ukraine провести разом повноцінне дослідження на цю тему, результати якого і представляємо. Дослідження проводилося безкоштовно і повторюватиметься кожні три-чотири місяці, що дасть змогу постійно контролювати ефективність дій органів влади щодо зниження корупції в кожній сфері і бачити динаміку реформ», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, викорінення корупції є основною проблемою української економіки, на думку найбільших кредиторів України, включаючи Міжнародний валютний фонд, Світовий банк і Європейський банк реконструкції та розвитку. Зокрема, міністр фінансів України Наталія Яресько на початку цього року пояснювала складнощі в переговорах з МВФ очікуваннями фонду реальних результатів у боротьбі з корупцією.

У жовтні минулого року Верховна Рада ухвалила, а президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про Національне антикорупційне бюро України», який передбачає створення спеціального державного правоохоронного органу з протидії кримінальним корупційним правопорушенням вищих посадових осіб, які становлять загрозу нацбезпеці.

Сьогодні, 15 квітня, Європейська комісія повідомила, що оприлюднить звіт про виконання Україною критеріїв другої фази щодо візової лібералізації в частині боротьби з корупцією та організованою злочинністю 13 травня. За інформацією ЄК, в Україні працювало кілька місій, які оцінюють нове українське законодавство для запровадження безвізового режиму з ЄС, остання з яких наприкінці березня оцінювала напрями боротьби з корупцією, організованою злочинністю і торгівлею людьми.

Фото новини з прес-конференції:http://photo.unian.net/ukr/themes/56150