Пілотний проект із 2D-кодування ліків стартує з 1 вересня цього року, проте в МОЗ зазначають, що це неможливо через низку технічних і законодавчих причин.

Київ. 28 серпня. УНІАН. Кабінет міністрів України має якнайшвидше ухвалити зміни до постанови про пілотний проект із 2D-кодування ліків, які дозволять перенести його запуск із вересня 2019 року на осінь 2020 року, оскільки бізнес ще не готовий у ньому брати участь. Про це на прес-конференції в УНІАН, організованій Європейською Бізнес Асоціацією, заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Ми пропонували, щоб пілотний проект стартував цієї осені, але коли підійшли строки, ми почули, що бізнес ще не готовий... Тому ми даємо рік, щоб бізнес готувався, щоб усі нормативні акти були в порядку й пройшла перереєстрація деяких ліків", - сказала Супрун.

Відео дня

"Необхідно, щоб на рівні Кабміну проголосували за зміни в постанові, яка визначає, як пілотний проект працюватиме. Ми передаємо цю інформацію наступному керівництву МОЗ і будемо сподіватися, що разом із бізнес-асоціаціями, за допомогою пацієнтських і антикорупційних організацій новий уряд ухвалить правки для відстрочення проекту", - сказала вона.

За її словами, пілотний проект на добровільних засадах строком на один рік має розпочатись 1 листопада 2020 року, а з 1 листопада 2021 року 2D-кодування ліків має стати обов'язковим для всього бізнесу.

Довідка УНІАН. Пілотний проект із 2D-кодування лікарських засобів було затверджено постановою Кабінету міністрів №653 від 24 липня 2019 року в рамках Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів.

У МОЗ зазначали, що таке кодування дозволить державі відстежувати весь ланцюжок постачання ліків - від виробництва або імпорту до продажу в аптеці – й своєчасно реагувати на порушення. Початок реалізації пілотного проекту - 1 вересня 2019 року.

Однак, за даними Європейської Бізнес Асоціації, на сьогодні в Україні відсутні гармонізовані з ЄС вимоги щодо кодування, не внесені необхідні зміни до підзаконних актів, лікарські засоби не промарковані кодами й, загалом, не функціонує система верифікації кодів лікарських засобів.

Раніше в своєму зверненні до Кабміну Асоціація застерігала, що строки впровадження «пілота» є нереалістичними через відсутність нормативно-правової бази та технічної готовності до впровадження нової системи.