За словами голови Всеукраїнської аграрної ради, через обмеження Україна може залишитися без власної пшениці, оскільки її виробництво буде нерентабельним.

Київ. 28 серпня. УНІАН. Обмеження на імпорт добрив, які можуть бути прийняті в рамках розпочатого Комісією з міжнародної торгівлі розслідування щодо імпорту в Україну азотних добрив, завдадуть непоправної шкоди аграрній галузі країни й призведуть до суттєвого зростання цін на продукти харчування.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун.

Він зазначив, що минулого тижня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення про проведення розслідувань щодо імпорту в Україну азотних добрив і добрив мінеральних із вмістом азоту, фосфору та калію, незалежно від країни походження.

За його словами, таке розслідування може призвести до здорожчання мінеральних добрив, а також - остаточної монополізації ринку добрив в Україні.

«Добрива в собівартості сільськогосподарської продукції - 30%. Якщо ціна на добрива підніматиметься, то в аграріїв збільшуватиметься собівартість, а отже - зростатиме ціна... Більш того, сьогодні при ситуації, що може статися, ми можемо повністю втратити виробництво пшениці в Україні», - сказав Дикун.

Також він зазначив, що запровадження обмежень на імпорт добрив може ускладнити відносини України з країнами ЄС, США, Туреччиною, Грузією, Білоруссю, Казахстаном, Китаєм та іншими країнами-виробниками добрив.

«Завтра Україна може залишитися без пшениці. (Рішенням про обмеження імпорту - УНІАН). Гальмуємо аграрний сектор, залишаємося без деяких культур, піднімаємо ціни на прилавках магазинів, сваримося з усіма нашими міжнародними партнерами», - зазначив він.

Дикун повідомив, що аграрії вже направили звернення до президента України Володимира Зеленського, щоб він втрутився в ситуацію й не допустив ухвалення рішень, які можуть негативно позначитись на економіці країни.

«Ми звернулись від імені аграріїв, різних асоціацій до нашого президента. Ми розуміємо, що це сьогодні не його сфера впливу, не він призначав цих чиновників в Міністерство економіки, але сподіваємось, що йому вдасться цю вакханалію зупинити», - сказав він.

Присутній на прес-конференції голова Спілки виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії та агротехнологій Сергій Рубан підтвердив побоювання Дикуна, додавши, що в країні може виникнути дефіцит деяких добрив, якщо буде запроваджено обмеження.

«Можна вже зараз говорити, що, швидше за все, у нас складатиметься на ринку монопольне становище, швидше за все, це призведе до зростання ціни, швидше за все, щонайменше, по групі фосфорних добрив ми матимемо дефіцит», - зазначив Рубан.

Також він повідомив, що обмеження можуть бути запроваджені вже найближчим часом, до закінчення розслідування.

«Комісія не дарма ухвалила два окремих рішення. Одне рішення стосувалось азотних добрив, друге - комплексних добрив. Вони розуміють, що по азотних добривах при остаточному розгляді дуже сумнівно запровадити спецзаходи, по комплексних добривах - така ймовірність взагалі практично дорівнює нулю. Але сама процедура дозволяє запровадити обмеження ще до того, як буде доведено необхідність таких обмежень. На жаль, уже через 20-30 днів можуть початися якісь обмежувальні заходи, які впливатимуть на поставки добрив в Україні та їх ціну», - сказав Рубан.

Як повідомляв УНІАН, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі 21 серпня провела засідання, за результатами якого порушила розслідування щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив для захисту українських виробників від недобросовісного та зростаючого імпорту.

Наприкінці липня екс-державний уповноважений АМКУ Агія Загребельська повідомила, що Антимонопольний комітет України 1 серпня може ухвалити рішення про примусовий поділ хімічних активів групи компаній Group DF, що належить бізнесмену Дмитру Фірташу. Однак пізніше АМКУ переніс розгляд справи про монополію групи компаній Ostchem на вересень.

Своєю чергою, в прес-службі Group DF заявили, що попередні висновки АМКУ побудовані на недостовірних даних.

Активи азотної хімії Group DF консолідує група Ostchem, яка включає в себе підприємства з виробництва азотних добрив ПАТ «Азот» (Черкаси), ПАТ «Рівнеазот», ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» (Луганська обл.) та ПрАТ «Концерн Стирол» (Донецька обл., контроль над цим підприємством втрачено через окупацію частини Донбасу).