Активісти стурбовані юридичною безкарністю та судовою тяганиною у справах покарання живодерів в Україні.

Київ. 21 серпня. УНІАН. Зоозахисники просять президента України Володимира Зеленського заснувати посаду Уповноваженого з прав та захисту тварин в Україні.

Про це повідомила зоозахисник та волонтер, голова ГО «Еко-логіка» Інна Станішевська на прес-конференції в УНІАН на тему «Живодерство в Україні – загроза для безпритульних тварин та цивілізованого суспільства».

«Проблема (живодерства – УНІАН) існує через відсутність політичної волі і недосконалість нашого законодавства. Ми знаємо хто винен, і знаємо що робити, але нас ніхто не чує. Головний «пробєл» – це категоричне небажання Кабінету міністрів і колишнього президента імплементувати Європейську конвенцію по захисту тварин, яка була ратифікована Верховною Радою ще у 2013 році», - наголосила Станішевська.

Водночас вона висловила сподівання, що нова влада країни відреагує на заяви зоозахисників.

«Я хочу звернутися в першу чергу до президента Зеленського з проханням звернути увагу на великі проблеми у зоозахисній сфері. Ми пропонуємо створити при апараті на громадських засадах посаду Уповноваженого з прав тварин, щоб ми хоч якось наблизились до європейських цінностей», - сказала зоозахисниця.

За її словами, спільними зусиллями кількох громадських організацій, волонтерів напрацьовано Концепцію вигідного і гуманного співіснування людей та тварин в українських містах. «Тут ми висвітили всі проблеми і дали всі рішення», - заявила Станішевська.

Вона також додала, що є потреба у створенні при ВРУ окремого комітету щодо зоозахисту.

Всі озвучені пропозиції, за словами волонтерки, планується у письмовій формі передати чиновникам, які відповідальні у цих питаннях і можуть впливати на ситуацію.

Як наголошувалось, зоозахисники стурбовані юридичною безкарністю та судовою тяганиною у справах покарання живодерів в Україні. Наводились приклади найгучніших справ останніх років щодо вбивства та знущання над собаками та іншими тваринами, зокрема, згадувалась справа догхантера Олексія Святогора; гучна справа жорстокого побиття у Києві собаки Ромашки; справа поліцейського з Кривого Рогу, у якій зібрано обвинувачувальну базу, але прокурори «заблокували досудове розслідування, підозра не вручена і особливо небезпечний живодер на свободі».

Зоозахисники наголосили на важливості змінити ситуацію та змінити ментальність українського суспільства, щоб воно ставилось до «братів менших, як до братів рівних».

Як наголосила зоозахисник, волонтер Наталія Кислюк, дослідження психологів в різних країнах світу показують статистику, що багато маніяків, вбивць, насильників починали своє жорстоке поводження з тварин.

«Відомий фахівець у світі з серійних вбивств з ФБР Джон Дуглас стверджував, що підпали і жорстокість до тварин - це два з трьох сигналів, які говорять, що людина може стати серійним вбивцею. Жорстокість, яку важко зрозуміти нормальній людині – аномалія не залежно від того, у відношенні до кого вона проявляється і вимагає припинення вже на ранніх стадіях», - зазначила волонтер.

Вона звернула увагу, що фізична жорстокість до тварин може бути через психологічні відхилення - тобто людина, ймовірно, хвора і потребує примусового лікування, або через «моральне божевілля».

«Це означає, що у людини відсутнє поняття самої моралі. Виявляється таке відхилення у людей буває тоді, коли суспільство подібним ситуаціям, явищам нічого не протиставляє, коли байдуже. І коли подібні випадки набувають характеру закономірності, то час бити на сполох», - наголосила Кислюк.

Зі свого боку зоозахисник та волонтер Юлія Каданцева додала, що на сьогоднішній день у Америці існує база потенційних вбивць, у яку з 2016 року вносять в тому числі людей, які вбивають тварин.

Бізнесмен, зоозахисник, засновник проектів – iHelpDog, Поступися дорогою, Зоополiцiя, Швидка Собача допомога для котів та собак, які живуть на вулиці Ельшан Мехтієв закликав громадян до відповідальності за «чотирилапих» та звернувся до представників ЗМІ максимально активно брати участь в інформуванні про ситуацію у сфері зоозахисту.