Київ. 9 квітня. УНІАН. Громадськість пропонує на посаду віце-прем’єр-міністра з питань європейської інтеграції кандидатури в.о. президента Американської торговельної палати Тараса Качки та заступника міністра закордонних справ з євроінтеграції Олени Зеркаль.

Про це повідомила на прес-конференції в УНІАН координатор інформаційної кампанії «Сильніші разом!» Любов Акуленко.

За її словами, представники «Реанімаційного пакета реформ» та інформаційної кампанії «Сильніші разом!» разом з експертами-євроінтеграторами виробили критерії, за якими провели громадський відбір кандидатів на цю посаду. За результатами відбору до списку претендентів на цю посаду були включені: Качка, Зеркаль, а також директор Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції у 2008-2010 роках Вадим Трюхан, представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв та урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики Геннадій Друзенко.

Відео дня

«Найсильнішими наразі є дві кандидатури: Олена Зеркаль і Тарас Качка, і ми публічно пропонуємо , щоб прем’єр-міністр обрав серед них. Це не політики, це люди, які дуже довго працювали у сфері європейської інтеграції, це люди, які напам’ять знають Угоду про асоціацію, і ці люди за руку заведуть наш бізнес на ринок ЄС», - сказала Акуленко, додавши, що «від політиків ми втомилися, ми хочемо професійних людей на цій посаді».

За її словами, ключовими вимогами до кандидатів є наявність грунтовних профільних знань, розуміння пріоритетів нової економічної та торговельної географії України, вміння вести діалог з інституціями Євросоюзу на найвищому рівні.

Акуленко зазначила, що сьогодні в Україні немає політичної фігури, яка б відповідала за імплементацію угоди та здійснення відповідних секторальних реформ.

Менеджер з комунікацій «Реанімаційного пакета реформ» Андрій Андрушків заявив, що для просування реформ в Україні на шляху до ЄС віце-прем’єр-міністр з євроінтеграції має працювати оперативно і злагоджено з різними владними інституціями.

«Офіс віце-прем’єра з компетентним керівником, а не політичним призначенцем, має стати такою структурою, яка дозволить Україні скористатися перевагами угоди», - сказав він.

Акуленко закликала коаліцію народних депутатів у Верховній Раді та прем’єр-міністра взяти до уваги озвучені пропозиції та визначити кандидатуру віце-прем’єра до саміту Україна – ЄС, який запланований на 27 квітня.

«У нас є прекрасна пропозиція, щоб прем’єр-міністр оголосив на саміті, що він призначає віце-прем’єра з питань євроінтеграції», - сказала вона.