Київ. 9 квітня. УНІАН. У Києві презентовано Український центр прямої демократії, метою якого є впровадження елементів прямої демократії та розробки нових підходів – петиції - у комунікацію громадян, суспільства і державних органів для розвитку громадянського суспільства, місцевого самоврядування і реалізації статті 5 Конституції України.

Загальну концепцію, мету і завдання центру на прес-конференції в УНІАН представили голова правління центру, громадський діяч, координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус та співзасновник центру, народний депутат першого, другого, третього скликань Віталій Шевченко.

«Цей центр був створений, щоб принципи демократії і залучення людей до контролю за владою могли працювати. Ми плануємо поширити наші знання і наші інструментарії і на органи місцевого самоврядування. І з наступного тижня ми будемо проводити тренінги для людей, особливо громадських активістів», - повідомив Курус.

За його словами, центр буде займатися як просвітницькою роботою, так і розробкою нормативних актів.

За словами учасників прес-конференції, вже розроблений та зареєстрований законопроект «Про вотум недовіри посадовим особам», у якому прописані механізми відкликання депутатів, суддів та інших посадовців.

Вони підкреслили, що в разі прийняття законопроекту Верховною Радою громадяни матимуть безпосередній вплив на кадрові рішення через інструмент відкликання чиновників не політиками, а громадянами, які вибороли це право на майданах України.

«Ми повинні дати інструмент людям... відновити комунікацію між громадянином і владою», - сказав Курус.

*** Стаття 5 Конституції України - Україна є республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народу і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/56025