Представники громадськості заявляють, що основна проблема в Україні на цьому напрямі лікування - це відсутність у медзакладах обладнання, яке дозволяє констатувати смерть мозку донора для подальшого вилучення органів.

Київ. 15 серпня. УНІАН. Національний рух «За трансплантацію» підготував для нового керівництва країни пропозиції, реалізація яких має запустити систему трансплантації органів в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова громадської організації «Національний рух «За трансплантацію» Юрій Андреєв.

Він заявив, що за результатами зібраних організацією даних, основна проблема в Україні на цьому напрямі лікування - це відсутність у медичних закладах обладнання, яке дозволяє констатувати смерть мозку донора для подальшого вилучення органів.

Андреєв при цьому підкреслив, що в країні є достатня законодавча база, є фінансування, фахові кадри.

«Команда Міністерства охорони здоров’я мала 3 роки, щоб запустити систему трансплантації в Україні. Але всі ці роки ми чули лише красиві обіцянки, що ось-ось, з наступного року, в нас все запрацює. А поза ефіром залишається життя тисяч людей, які потребують трансплантації органів. Ці люди кинуті напризволяще у власній країні», - наголосив він.

За словами Андреєва, два роки поспіль діє державна програма з реалізації пілотного проекту щодо зміни механізму фінансування фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантацією органів та інших анатомічних матеріалів. Минулого і цього року на програму було виділено по 112 млн грн.

«Минулого року кошти були розподілені між чотирма закладами охорони здоров’я і закуплено обладнання. Перелік обладнання для закупівлі було затверджено постановою уряду – це обладнання для чотирьох центрів трансплантації – Національний інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова (Київ), Запорізька міська лікарня, Національний інститут раку (Київ) і "Охматдит" (Київ). Дві лікарні роблять трансплантацію органів, дві – займаються трансплантацією кісткового мозку», - зауважив він.

При цьому Андреєв наголосив, що, відповідно до постанови № 695 ще 2000 року, є близько 200 медзакладів, які можуть займатися в Україні діяльністю, що пов’язана з трансплантацією.

«Розпочинається трансплантація в реанімації, де констатують смерть мозку, де проводять бесіду з родичами померлої особи на предмет вилучення органів. І далі лікарні мають зв’язуватись з координаційним центром трансплантації і передавати органи в лікарні, які пришивають нирки, серця тощо. На жаль, ця система у нас не працює. … Яким чином в Інституті Шалімова чи Інституті серця з’явиться донорський орган, якщо в українських лікарнях, які мають право вилучати ці органи, немає обладнання для констатації смерті мозку?» - наголосив голова громадської організації.

Він повідомив, що ГО зробили запити в усі понад 200 акредитованих лікарень щодо того, чому вони не приймають участь у трансплантаціях. «Кожна лікарня дала чітку відповідь, чому у них не проводиться констатація смерті мозку і чому вони не вилучають органи. І ми були в шоці, бо насправді у більшості з них відсутня апаратура для констатації смерті мозку. Деякі відповідали, що не мають співпраці і зв’язків з інститутом трансплантації – Шалімова, Інститутом серця, і вони просто не знають, куди органи передавати після вилучення. А цю співпрацю мав би налагодити координаційний центр, який у нас є з 2000 року, але він не працює», - заявив Андреєв.

За його словами, виправити ситуацію просто, якщо є бачення ситуації і політична воля. «Не проблема в законі, проблема в тому, що в реанімаційних відділеннях відсутнє обладнання. Ось справжня проблема, чому в нас немає трупної трансплантації. Всі наші пропозиції ми підготували нашому новому уряду, парламенту і президенту, повністю з усіма даними по лікарнях. Єдине, що потрібно, - це зібрати лікарні до купи і забезпечити обладнанням – закупити обладнання для констатації смерті мозку на ці 112 млн грн, які досі не використані у 2019 році, щоб вони могли робити вилучення органів», - сказав Андреєв.

Він також наголосив на необхідності працювати з лікарями. «Треба також проводити роботу з головними лікарями лікарень і щодо їх фахової підготовки, і щодо виконання підзаконних актів. Треба запустити роботу координаційного центру трансплантології, налагодити комунікацію між медзакладами», - зазначив голова ГО.

За словами Андреєва, найближчим часом можна створити 5 центрів трансплантації, які в змозі покрити потреби всіх областей України, потім об’єднати їх в єдиний центр і єдину інформаційну систему.

«У нас зараз великі надії, що система запрацює. Але для цього потрібно працювати виконавчій владі. Законодавча влада своє зробила – в нас прийняті закони, але вони не працюють. Прописано все добре. Закон добрий, підзаконні акти є, всі постанови чинні і по них можна працювати. Ми сподіваємось, що нова влада нас нарешті почує і буде діалог, буде розуміння», - наголосив він.

За його словами, через те, що система не працює, кожного року Україна втрачає 5 тис. своїх громадян і більшість з них - це діти.

«Лише невелика частина з них, 200-300 людей на рік, їде в закордонні клініки, які нас приймають. Всі інші втрачають шанс», - підкреслів Андреєв.