Як зазначають експерти, в Україні на сьогодні немає алгоритму протидії таким атакам.

Київ. 14 серпня. УНІАН. Україна для протидії кібератакам на бізнес необхідно удосконалити законодавство і підвищувати фінансово-технічну грамотність населення.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова рекламної компанії «Аміллідіус» Богдан Терзі, клієнти якого неодноразово зазнавали незаконних дій шахраїв у цій сфері.

«Кібершахрайство набирає обертів. Основні причини - недостатня законодавча база та низький рівень фінансової грамотності населення. Ми хочемо зробити так, щоб у всього українського бізнесу був чіткий алгоритм того, як необхідно захищатися в разі кібератак», - сказав він.

Терзі розповів, що в інтернеті поширена схема, в якій шахраї генерують негативні статті про компанії і вимагають гроші за їх видалення. Жертвою такої схеми став їхній клієнт, група компаній "Центр Біржових Технологій" (ЦБТ).

За його словами, наприклад, в США або Європі дії зловмисників у сфері кібератак завдяки законодавчому регулюванню не унеможливлені. Водночас в Україні бізнес не має чіткого алгоритму дій для таких випадків.

Як заходи протидії Терзі запропонував бізнесу об'єднуватися для захисту своїх інтересів, писати більше скарг адміністраціям інтернет-ресурсів, з яких вчиняють свої дії зловмисники.

«Ми написали звернення до багатьох структур... Ми написали в кіберполіцію, СБУ і написали звернення до президента. Те, чого ми хочемо насправді - це отримати чіткий алгоритм протидії різного роду кібератакам. Не тільки для себе, а й для бізнесу», - зазначив Терзі.

Присутній на прес-конференції голова групи компаній «Центр біржових технологій» (ЦБТ) Богдан Троцько зазначив, що в Україні підвищенню фінансової грамотності населення не приділяється достатньо уваги. Так, наша країна посідає останнє місце в Європі за цим показником.

«Якщо громадяни нашої країни будуть фінансово грамотні, то тут не буде місця шахраям. Шахраям буде дуже складно ввести в оману людину, яка фінансово грамотна і розуміється на фінансах», - пояснив він.

За словами керуючого партнера групи компаній «Центр біржових технологій» Максима Рудика, дії шахраїв псують репутацію бізнесу і ускладнюють роботу окремих компаній, що стимулює ЦБТ впроваджувати проекти з підвищення фінансової грамотності.

«Для ЦБТ соціальна відповідальність бізнесу - не просто слова, а реальні дії. У нас є благодійні проекти, ми підвищуємо фінансову грамотність населення і тісно співпрацюємо з українськими вишами», - сказав Рудик.

Як повідомляв УНІАН, в лютому ЦБТ спільно з низкою українських вишів розробив соціально спрямований проект з підвищення фінансової грамотності для студентів України.

Довідка УНІАН. Міжнародна група компаній "Центр біржових технологій" (ЦБТ) - це консалтингова компанія, яка проводить навчання роботи на міжнародних фінансових ринках.