Київ. 8 квітня. УНІАН. Заборона на санітарні вирубки лісу в заповідниках і заповідних зонах, яку Міністерство екології та природних ресурсів України запровадило наказом №114 від 6 квітня, дозволить усунути комерційну заготівлю деревини із заповідних територій країни.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова громадянського комітету «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський, підкресливши, що громадські активісти змогли переконати Міністерство екології у відсутності необхідності рубки дерев у заповідниках.

«Міністр екології Ігор Шевченко лояльно поставився до наших вимог і підписав наказ про заборону санітарних вирубок на заповідних територіях», - сказав Черняховський.

Відео дня

За його словами, часто під приводом санітарних вирубок високоякісні породи дерев вирубувалися в заповідниках лише для отримання прибутку.

«Слово «санітарні» - це просто прикриття банального бажання вирубати ліс. Відповідно, при цьому збагатитися... Якщо навіть парк отримає якісь гроші, то це буде дуже мало, оскільки більша частина лісу вирубується взагалі без документів», - сказав Черняховський.

За його словами, у заповідних зонах процес росту дерев та існування лісу проходив протягом кількох сотень років без втручання людей, тому потреба їх діяльності в цьому процесі повинна бути мінімальною.

З думкою Черняховського погодився директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, який додав, що лісники часто обґрунтовують необхідність вирізки дерев присутністю в них шкідливих комах - короїдів.

«Спалах короїдів самоусувається на сьомий рік. При цьому за 7 років вони можуть пройти лише 70 метрів території. Крім того, від нього гинуть лише хворі й старі дерева. Тобто, по суті, короїд - це така санітарна комаха, яка добиває хворі дерева, а здорові при цьому залишаються в нормальному стані», - підкреслив Борейко.

За словами Черняховського, державі необхідно зберігати заповідні території, які займають лише 4,5% площі України, тоді як розміри звалищ у країні постійно збільшуються й на даний момент становлять 7% площі.

Разом із тим, головний спеціаліст Мінекології Володимир Коваль розповів, що міністерство підтримало обґрунтовані вимоги громадськості, при цьому залишило можливість вирубки лісу на заповідних територіях для власної потреби заповідників, при загрозі для людини, а також для ліквідації стихійних явищ.

При цьому він зазначив, що Мінекології вважає за необхідне ввести заборону на вирубку лісу в заповідниках інших відомств, які управляють такими територіями.

«Наше міністерство також звернулося до Державного агентства лісових ресурсів, Міністерства освіти та науки з листом, щоб вони на своїх заповідних територіях також вжили відповідні заходи», - сказав представник Мінекології.

Водночас юрист громадської організації «Екоправо-Київ» Галина Левіна зазначила, що громадськість буде боротися за заборону санітарних вирубок на всіх об'єктах заповідного фонду країни.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня представники громадської організації «Київський еколого-культурний центр» та громадської еколого-правової організації «Екоправо-Київ» заявили, що подали позов до Кабінету міністрів України з вимогою заборонити санітарні рубки лісу в заповідниках і заповідних зонах.

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, через рубки лісу в заповідниках і заповідних зонах зменшуються популяції тварин і рослин, занесених до Червоної книги України.

6 квітня міністр екології та природних ресурсів України Ігор Шевченко підписав наказ «Про додаткові заходи зі збереження біорізноманіття територій та об'єктів природно-заповідного фонду» № 114, яким було заборонено санітарні рубки в природних заповідниках і заповідних зонах.