Київ. 8 квітня. УНІАН. Представники неурядових організацій закликають українську владу звернути увагу на проблеми ромів-переселенців, яких вже близько 9 тисяч.

Про це йшлося на прес-конференції УНІАН щодо порушень прав ромів-переселенців.

Як повідомила віце-президент міжнародного благодійного фонду «Чіріклі» Земфіра Кондур, згідно з даними моніторингу фонду «Чіріклі», близько 9 тисяч ромів були змушені залишити свої домівки на сході України від початку конфлікту на Донбасі. Найбільше ромських переселенців виїхали в Харківську область.

Відео дня

Проте, як зазначила Кондур, після прибуття ромів в інші регіони України негативне ставлення місцевих мешканців до них посилилося.

«Понад 55% ромів не реєструються як внутрішньо переміщені особи через страх конфіскації їх майна міліцією чи іншими органами влади», - сказала Кондур.

Також вона зауважила, що «навіть у мирний час більшість ромів не були соціально адаптовані в Україні з безліччю проблем. Під час бойових дій вони стають першими жертвами, що призводить до ще більшої їхньої вразливості».

У свою чергу директор ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко закликала українську владу звернути увагу на проблеми ромів-переселенців.

«Адже наразі вони є однією з найбільш уразливих категорій українців. Люди, які і в мирний час через своє етнічне походження належать до найбільш дискримінованих верств населення, тепер стають об’єктом подвійної дискримінації», - зазначила вона.

«За даними останніх досліджень рівня ксенофобії в Україні, роми залишаються національною меншиною, до якої українці ставляться найбільш упереджено (5,5 з можливих 7-ми балів за шкалою Богардуса)», - додала вона.

Голова неурядової організації «Чачімо» Микола Бурлуцький переконаний, що проблема ромів є системною, оскільки має низку аспектів: стереотипи, слабку інтеграцію ромів в українське суспільство та необхідність посилення уваги держави до виконання своїх зобов’язань щодо ромської національної меншини – реалізації Стратегії соціального захисту та інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство до 2020 року.

Як зазначив голова міжнародної ромської організації «Кетане» Юрій Іваненко, щоб покращити ситуацію, «держава має спростити процедуру отримання документів, які посвідчують особу, для ромів-переселенців, як це зробили балканські країни».

Крім цього, за його словами, «Україна має здійснювати регулярний моніторинг ситуації і збір даних щодо потреб і проблем ромського населення, також держава повинна проводити роботу з ромськими громадами, спрямовану на роз’яснення їхніх конституційних прав і обов’язків, і тісно співпрацювати з громадськими активістами, які допомагають ромам в Україні».