Київ. 7 квітня. УНІАН. Асоціація деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України закликає народних депутатів 9 квітня проголосувати за введення 10-річного мораторію на вивезення лісу-кругляка, що дасть змогу створити нові робочі місця, збільшивши завантаження деревообробних підприємств.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав голова асоціації Ігор Соболевський, додавши, що відповідну пропозицію викладено в законопроекті №1362.

«Сьогодні ми звертаємось до депутатів Верховної Ради з вимогою зупинити вивезення лісу з усієї України за кордон... Сподіваємось, що 9 квітня депутати проголосують за цей документ», - сказав Соболевський, зазначивши, що законопроект повністю враховує вимоги вітчизняних деревообробників.

За словами Соболевського, щорічно з України вивозиться близько 1,3 млн куб м. лісу-кругляка. Тому в результаті масового вивезення лісу-кругляка за кордон в Україну через брак сировини закривається безліч деревообробних підприємств, а тисячі людей залишаються без роботи.

Заступник голови асоціації Іван Іванишин зазначив, що українські ліси вивозяться за кордон, а країна імпортує оброблені дерево-матеріали, не створюючи, тим самим, у себе робочі місця.

«Зараз ліс їде за кордон, а люди залишаються без роботи», - наголосив Іванишин.

При цьому він розповів, що владі необхідно доопрацювати Лісовий кодекс, оскільки відповідні правила краще забезпечують умови роботи для експортерів, ніж для підприємств деревообробної галузі.

У свою чергу Соболевський наголосив, що деревообробне підприємство не може конкурувати з експортером, оскільки останній майже не має видатків - не платить зарплати, податків, не купує устаткування, що негативно позначається на економіці країни.

«Експортер платить від 1 до 3 грн податку з кубічного метра дерева, а підприємство переробник може мати податкове навантаження щонайменше 50-100 грн. А якщо зупинити експорт, ринок насититься сировиною, підприємства модернізуються і будуть платити вже 500-1000 грн з кубометра», - наголосив голова асоціації.

Водночас член ради асоціації від Закарпатської області Василь Розман розповів, що при переробці дерева 40% матеріалу стає відходами. За його словами, ці відходи в Україні можна використовувати як дешевий матеріал для виробництва пелет, які населення буде спалювати в котлах, відмовившись від значного подорожчання природного газу.

Разом з тим, член асоціації Олександр Сундуков, який представляє Тернопільську область, повідомив, що через активну роботу асоціації із введення заборони на експорт лісу-кругляка її представники не раз отримували погрози від бізнес-груп, які заробляють на експорті. При цьому він, як і всі присутні на прес-конференції учасники, висловив сподівання, що законопроект буде ухвалено 9 квітня, завдяки чому в країні збільшиться завантаження профільних підприємств, які останнім часом працюють у складних умовах.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого нинішнього року Верховна Рада України підтримала в першому читанні проект закону про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді) (№1362). За це рішення проголосували 277 народних депутатів за необхідних 226.

7 квітня Комітет промислової політики і підприємництва Верховної Ради підтримав прийняття законопроекту №1362.

Законопроект пропонує встановити 10-річний мораторій на вивезення за межі митної території України лісоматеріалів у вигляді необробленої деревини, а саме: лісу круглого у вигляді колод, стовпів, з транспортною вологістю понад 22% і пиломатеріалів завтовшки більш як 70 міліметрів з транспортною вологістю понад 22%.