Київ. 7 квітня. УНІАН. Громадська організація "Комітет по протидії корупції в органах влади" закликає адвокатів об’єднати зусилля в боротьбі з корупцією у правоохоронних органах.

Про це експерт організації Костянтин Черненко заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Ми, в першу чергу, пропонуємо об’єднати зусилля стосовно тих осіб, які уникають люстрації, саботують її. Ми пропонуємо, так би мовити, на волонтерських засадах допомогти люстраційним процесам", - сказав Черненко.

За його словами, гальмування процесів очищення правоохоронних органів відбувається, в тому числі, через негативну співпрацю «зв’язки» «суди-прокуратура», які продовжують працювати за старими, налагодженими роками, схемами.

Черненко зазначив, що в країні всім відомо "правосуддя" Печерського районного суду Києва.

При цьому він заявив: "Наявні у нас дані дозволяють зробити висновок, що в системі правоохоронних органів Печерського району столиці із числа працівників прокуратури та міліції створена злочинна організація, члени якої особисто та із залученням сторонніх осіб, на замовлення та в інтересах тих чи інших осіб, здійснювали злочини".

Зокрема, група столичних адвокатів надала «Комітету по протидії корупції» ряд матеріалів про організацію злочинних дій за участю колишнього першого заступника прокурора Печерського району та колишнього старшого прокурора.

Присутній на прес-конференції адвокат Денис Ципін заявив, що за участі цих осіб, а також судді Печерського райсуду, заступника голови Дніпровського райсуду Києва та судді було організовано кримінальне переслідування голови Всеукраїнського фізкультурного товариства "Колос" Олександра Мендуся за невиконання судового рішення у справі про відчуження майна товариства.

Своєю чергою адвокат Людмила Іванчик повідомила, що колишнім старшим прокурором спільно із працівниками Печерського райуправління міліції було сфабриковано кримінальне провадження за обвинуваченням у шахрайстві на 2 млн дол. та підробку медичного документу киянина Володимира Білого та незаконне відкриття провадження проти його адвоката Андрія Похиленка за нібито підробку документів.

Продовжуючи тему, адвокат Віктор Петруненко зазначив, що вказаними працівниками прокуратури було сфальсифіковано кримінальне провадження проти громадянина Заховайла на користь третьої особи, яка намагалася перешкодити поверненню Організації орендарів орендної фірми "Екста" будинку на Шота Руставелі, 11.

Крім того, як зазначив адвокат, ці ж самі прокурорські працівники сфальсифікували кримінальне провадження проти громадянина Тура на користь іншої особи, яка намагалася уникнути передачі нежитлового приміщення АО "Ревета" (Парекс-Банк, Латвія) на виконання договору застави за кредит у 6 млн євро.

За словами Петруненка, загалом адвокати мають матеріали близько 10 справ, які незаконно були відкриті за участю або колишнього першого заступника прокурора Печерського району, або колишнього старшого прокурора, або ними спільно.

Як заявив директор ТОВ "Часовий салон "Кристал" Ігор Бриков, «апофеозом діяльності» колишнього старшого прокурора та його спільників з міліції стало пограбування 20 серпня минулого року під виглядом проведення слідчих дій із пошуку "радіоактивних матеріалів та контрафактної продукції" столичного ювелірного магазину "Граф", з якого було "вилучено" цінностей на суму майже 2 млн дол.

Як зазначили адвокати та Бриков, декого із 10 фігурантів цієї справи, включаючи колишнього старшого прокурора, затримано, але існує небезпека, що він може опинитися на волі.

Враховуючи викладене, запевнив Черненко, всі наявні у адвокатів матеріали про неправомірні дії прокурорів та інших осіб, які брали участь в розгляді справ і виносили за ними рішення, найближчими днями будуть передані генеральному прокурору України Віктору Шокіну, членам Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції.