Київ. 6 квітня. УНІАН. Громадська спілка «Слава Україні» заявляє про свою розробку спеціального костюма-«невидимки» для бійців АТО.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова цієї спілки Андрій Верлатий, презентуючи проекти допомоги військовим в АТО, напрацьовані спілкою за підтримки українських науковців.

За словами Верлатого, костюм буде представленим найближчим часом широкій громадськості відразу після того, як експериментальний зразок пройде польові випробування.

«Зараз цей костюм поїхав на передову. Ми провели лабораторні випробування – він їх повністю пройшов. Найближчим часом ми надамо громадськості результати лабораторних іспитів, сам костюм і випробування його в польових умовах. Людина сьогодні вночі вже вийде в ньому і пройде кілька блокпостів, сфотографується на фоні Горлівки і повернеться додому… Я думаю, протягом тижня триватимуть випробування. Планую, що в середу, після Великодня, цей костюм буде представлено разом з людиною, яка в ньому пройде блокпости», - запевнив голова спілки «Слава Україні».

За його словами, цей костюм-«невидимка» набагато кращий за існуючі аналоги, які виробляються в Сполучених Штатах, Німеччині і Росії. «Росія робить такий костюм з імпортної тканини, ми ж тканину виготовляємо тут, в Україні, зовсім не використовуючи імпортних складників», - заявив Верлатий.

Він запевняє, що створена для костюма тканина не помітна для засобів спостереження - ні космічних, ні наземних. «Якщо навіть техніку накрити цією тканиною, супутник не покаже, що тут є техніка - він бачитиме чисте поле», - сказав Верлатий.

Він додав, що спілка планує запустити костюми-«невидимки» в «широку серію» спочатку за рахунок волонтерських коштів. «Ми цей костюм почнемо шити тут, в Україні. І давати його нашим розвідникам, які служать в усіх діючих об’єднаннях української армії», - розповів Верлатий про плани, додавши, що наразі про розробку вже поінформовано Міністерство оборони.

Крім того, голова Київської самооборони, яка входить до спілки «Слава Україні», Володимир Давидюк повідомив про розробку агрегату з очистки води, який живиться від звичайного акумулятора і може очищати 50 літрів води на годину. «Установка бере будь-яку воду, з будь-якої калюжі очищує… Пропустивши воду через цю установку, вода стає придатною для пиття навіть без кип’ятіння. Ці установки зараз стоять вже в трьох батальйонах на експлуатації і люди вдячні нам», - розповів він.

Також Давидюк повідомив про розробку ще одного очисного механізму, який зараз випробовується. Це прилад, за його поясненням, зручний для розвідників і являє собою трубку, що нагадує звичайний олівець, що також забезпечує очистку води, яка взята навіть з калюжі. «Зараз вона буде сертифікована і після цього представлена для ЗМІ та громадськості», - сказав він.

За словами голови спілки, зусилля організації і надалі будуть спрямовуватись на нові розробки для української армії.

«Але це повинна буди державна програма. Ми самі не витягнемо як волонтери. Хоч ми й робимо все що можемо, але держава має допомагати в серійному виробництві розробок», - додав Давидюк.

Верлатий наголосив, що мета створення спілки «Слава Україні», до якої наразі входить 10 громадських організацій, - це, в першу чергу, можливість допомоги діючій владі і сприяти в покращенні ситуації з обороною держави.

Він повідомив, що серед інших напрямків роботи спілки - надання допомоги всім учасникам АТО, які звертатимуться на телефони їхньої «гарячої лінії»: 044-594-55-77 та 044-247-42-92. Допомога надаватиметься з юридичних питань, медичних та соціальних.

Крім того, за інформацією Верлатого, в рамках проекту організовано підготовку бійців у вишкільних центрам. Так, лише в одному Центрі вишкілу, що в Київські області, за його словами, підготовлено вже понад 1 тис. вояків.

Серед інших запланованих заходів на цей рік – організація оздоровлення за кордоном дітей учасників АТО, дітей з сімей загиблих в АТО та дітей з сімей, що вимушені були через бойові дії залишити свої домівки на сході держави. Як зазначив Верлатий, ця програма стала можливою завдяки підтримки Світового конгресу українців та угорських доброчинців.

«Спілка не є черговим партійно-олігархічним проектом. Це дійсно відкрита спілка патріотично налаштованих громадян, які поставили собі за мету захищати кордони нашої держави, боротися з корупцією і захищати цей народ», - запевнив Верлатий.